A romák és nem romák közötti párbeszéd erősítéséért imádkoztak Szegeden

Hazai – 2024. április 16., kedd | 9:01

2013 óta rendezi meg évről évre a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség a roma–magyar imaestet, a nemzetközi romanaphoz kapcsolódóan. Idén április 7-én az esti 8-as szentmise keretében imádkoztak a kultúrák közeledéséért, a romák és nem romák közötti párbeszéd erősítéséért és a kapcsolódási pontok megtalálásáért.

Az imaesten Herceg Roxána roma szakkollégista tanúságtételét hallgathatták meg a résztvevők.

„Közösségben, Krisztust követő emberek társaságában bennem is minden alkalommal megerősödik, hogy őt akarom követni. Ez a mindennapi életben sokkal nehezebb, mint egy ilyen közösségen belül. Nem mindig sikerül krisztusian viselkednem. Ez emberként nem is lehetséges teljes mértékben, de törekedhetünk rá, hogy minél jobbak legyünk benne – mondta Herceg Roxána. – Ez egy tanúságtétel. Megtiszteltetésnek érzem, hogy Jézus engem választott erre. A világ egy részének mintha rajtam keresztül akarta volna megmutatni magát, a bőröm színétől függetlenül.”

Köllő Sándor szakkollégiumi lelkész prédikációjában arra irányította a figyelmet, hogy a feltámadt Krisztus képes a sokféleségeinket harmonikus egésszé formálni, ha az evangéliumi szakaszban szereplő Tamás apostollal együtt tudjuk mondani: „Én Uram, én Istenem.”

A szentmise során Szabó Roland szakkollégista cigány nyelven is elmondta a Miatyánkot. A zenei szolgálatot Sebők Gyula zongorajátéka tette még felemelőbbé.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria