Ne veszítsük el a holokauszt emlékezetét! – A Simon Wiesenthal Központ képviselőit fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2020. január 21., kedd | 11:21

Január 27-én lesz 75 éve, hogy fölszabadították az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Az évforduló alkalmából fogadta Ferenc pápa a Simon Wiesenthal Központ küldöttségét január 20-án. Emlékezni kell a múltra, hogy soha többé ne történhessen ilyen szörnyűség, és hogy az önző közöny talaján ne növekedhessen a gyűlölet – figyelmeztetett a Szentatya.

A holokauszttanulmányokkal foglalkozó Simon Wiesenthal Központ munkatársai világszerte az antiszemitizmus, a rasszizmus és a kisebbségek elleni gyűlölet leküzdéséért harcolnak. A központ évtizedek óta kapcsolatban áll a Szentszékkel, mivel közös szándékuk egy jobb világot létrehozni, ahol vallástól és társadalmi helyzettől függetlenül mindenkit azonos emberi méltóság illet meg. A toleranciára és a kölcsönös megértésre kell nevelni, a vallásszabadság és a társadalmi béke előmozdítására.

Egy hét múlva emlékezünk az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójára. Ferenc pápa fölidézte 2016-os látogatását a helyszínen, ahol csöndben imádkozott. Mai rohanó világunkban nehezünkre esik megállni, magunkba nézni, csöndet teremteni, hogy meghalljuk a szenvedő emberiség kiáltását. A fogyasztói kultúra verbális szinten is megjelenik: mennyi fölösleges szót, mennyi fölösleges időt pazarolunk tiltakozásra és vádaskodásra, hány sértést vágunk a másik fejéhez, nem törődve azzal, mit is mondunk. A csönd ezzel szemben segít megőrizni az emlékezetet. Ha elveszítjük az emlékezetet, megsemmisítjük a jövőt – figyelmeztetett a pápa. A 75 évvel ezelőtt elkövetett kimondhatatlan kegyetlenség legyen felhívás arra, hogy megálljunk, elcsöndesedjünk és emlékezzünk. Szükségünk van erre, hogy ne váljunk közömbössé.

A világ számos részén aggasztó módon terjed az önző közöny, ami miatt csak a nekünk kényelmes dolgokkal foglalkozunk. Az élet akkor jó, ha nekünk megfelel, és amikor valami nincs rendben, akkor elszabadul a düh és a gonoszság, ezzel jó táptalajt teremtve a részrehajlásnak és a populizmusnak, amit magunk körül látunk. Ezen a talajon pedig gyorsan növekszik a gyűlölet. Nem is olyan régen tanúi voltunk az antiszemitizmus barbár kegyetlenségének. Soha nem fáradok bele, hogy határozottan elítéljem az antiszemitizmus minden formáját – jelentette ki Ferenc pápa. – Ahhoz, hogy a gyökerénél kezeljük a problémát, meg kell művelnünk azt a talajt is, ahol a gyűlölet nő, és el kell vetnünk a béke magvait. Az integráció, a másik ember keresése és megértése révén tudjuk jobban védeni önmagunkat.

A pápa emlékeztetett a II. vatikáni zsinat Nostra aetate kezdetű nyilatkozatára, amely hangsúlyozza: egyre inkább föl kell fedeznünk és mindenki szolgálatába kell állítanunk a zsidók és keresztények közös gazdag lelki örökségét. Ma ez a fő feladatunk: nem elhatárolódni és kizárni, hanem közeledni és befogadni; nem erődemonstráló megoldásokat keresni, hanem a közeledés folyamatait elindítani. Ha mi nem tesszük meg, akik hiszünk Őbenne, aki a mennyekben megemlékezett rólunk és szívén viselte gyengeségeinket, akkor ki fogja megtenni? A pápa fölidézte a Kivonulás könyvének gondolatait: „Isten meghallotta panaszukat, és Isten megemlékezett az Ábrahámmal, Izsákkal és Jákobbal kötött szövetségről. Jóakaratúan tekintett le Izrael fiaira, és felismerte…” (Kiv 2,24–25) Mi is emlékezzünk a múltra, és viseljük szívünkön a szenvedők helyzetét. Így műveljük a testvériség földjét. A pápa a Simon Wiesenthal Központ küldöttségétől egy békésebb világ megteremtésének kívánságával búcsúzott: „Shalom!” Vagyis: „Békesség!”

A Simon Wiesenthal Központ nemzetközi zsidó szervezet, amelyet az emberi jogok védelmére hoztak létre. Célja az emberi jogok és méltóság előmozdítása, a zsidók biztonságának védelme az egész világon, valamint a holokauszt emlékének átadása a következő nemzedékeknek azért, hogy hasonló tragédiák soha többé ne fordulhassanak elő. A szervezet Simon Wiesenthalról kapta nevét, aki túlélte a soát, és élete hátralevő részét annak szentelte, hogy adatokat gyűjtsön a náci bűnösökről, és bíróság elé állítsa őket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria