A sivatag szentje a magyar homokháton: Charles de Foucauld vasadi jelenléte

Kultúra – 2022. május 6., péntek | 19:37

Ferenc pápa május 15-én avatja szentté Boldog Charles de Foucauld-t. A sivatag szentjének van egy kevésbé ismert emlékhelye a Duna-Tisza közi homokhátság északi határán, Vasadon. Az alábbiakban Urr Zsolt Ipoly plébános írását olvashatják a kápolnáról.

A világ több templomában van elhelyezve Boldog Charles de Foucauld-oltárkép, de csak három hely van az ő tiszteletére szentelve. Ezek közül az egyik, nagyon jellemzően Károly testvérre, csendben, észrevétlen húzódik meg egy kis községben, a Pest megyei Vasadon.

A települést 1756-ban Marcelházáról (ma Szlovákia) hitükért elüldözött reformátusok alapították. Vasad minden időben büszke volt református közösségére. Katolikusok csak igen kevesen vannak a községben. 2006-tól itt épült egy szélső utcában a sivatag szentjének, Charles de Foucauld-nak egy kis kápolna az akkori monori plébános, Csáki Tibor, a Váci Egyházmegye és a Jézus Kistestvérei közösség kezdeményezésére.

A világ több pontjáról érkeztek adományok. 2007. július 1-jén Varga Lajos váci segédpüspök szentelte fel a vasadi közösség új kápolnáját. Az ünnepségen több százan vettek részt: katolikus, református hívek, papok, szerzetesek, református lelkészek, Vasad Község Önkormányzatának képviselői, távolról jött barátok, régi ismerősök, Charles de Foucauld tisztelői.

2020. július elején – Boldog Charles de Foucauld akkor őszre várt szentté avatása előtt – az ügy posztulátora a magyarországi Jézus Kistestvérei nővéreken keresztül csontereklyét adományozott a kápolnának, melyet július 19-én helyeztünk el ünnepélyesen Vasadon. De mint annyi minden, a szentté avatás is elmaradt a pandémia miatt.

Most, 2022. május 15-én a Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatja Károly testvért. Kis katolikus közösségünkből tizenöten részt veszünk ezen az alkalmon Rómában.

A vasadi csendben – Budapesttől 35 percnyi autóútnyira – szelíd jelenlétével a kápolna hirdeti egy visszafogott szent tanítását. Jelen lenni Krisztus békességével, szelídségével és szeretetével – ez volt Károly testvér üzenete Algériában a muszlimok között. Ferenc pápa nemrég a párbeszéd emberének nevezte, és kiemelte alakjának Krisztus eleven valóságát megmutató erejét. Mi itt, Vasadon ennél nem vállalkozhatunk többre, de ennyit őrtállókként megteszünk.

A kápolna kiválóan alkalmas néhány napos elcsendesedésre, imádságra, szentségimádásra. Van egy szoba Jézus Kistestvéreinek és egy vendégszoba azoknak, akik néhány napot eltöltenének itt. (Zuhanyzó, mosdó, kis teakonyha – szerény körülmények.) Szeretettel várjuk az életben megfáradt testvéreinket, akik eltöltenének itt néhány napot.

A nyitóképen szereplő falfestmény, szekkó Pethő Anikó és Páljános Erzsébet festőművészek alkotása.

További információ a Boldog Charles de Foucauld-kápolna honlapján olvasható.

Fotó: Vasad.vaciegyhazmegye.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Pethő Anikó és Páljános Erzsébet festőművészek alkotása