A sport legyen mindig csapatmunka – Ferenc pápa Olaszország legendás vízilabdacsapatával találkozott

Ferenc pápa – 2021. április 26., hétfő | 10:23

Ferenc pápa április 22-én a Pro Recco tagjait, Olaszország és Európa egyik legsikeresebb vízilabdacsapatát fogadta a Vatikánban. A ligur csapat 33 bajnoki címet, 14 olasz kupát, nyolc Bajnokok Ligája-győzelmet és hat szuperkupát tudhat maga mögött.

A Szentatya két fontos szempontra irányította rá vendégei figyelmét: a csapatmunka és az amatőr dimenzió az, amit szem előtt kell tartania a sportolóknak.

A sportolókat – a korábbi bajnokok örököseit – Ferenc pápa emlékeztette arra, hogy a sport csapatmunka. Szavai szerint „egy sportoló legnagyobb veresége az, ha egyedül játszik”. Erre vonatkozóan Ferenc pápa egy argentin mondást idézett: „morfarse la pelota”, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy „lenyeli a labdát”, vagyis megtartja magának a labdát. Ez a sporttal ellentétes hozzáállás, ami romboló hatású. Az igazi versenyt mindig csapatként kell játszani – hangsúlyozta.

Ezután Ferenc pápa egy másik dologra is felhívta a figyelmüket. Mint mondta, fontos, hogy soha ne vesszen el az amatőr dimenzió se, ami a sport varázsa.

Végül áldását adta a vízilabdázókra, azzal a kéréssel, hogy „az Úr kísérje őket és segítse előrehaladni az életükben”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria