A Szent Kereszt felmagasztalása életünk reménye – A délvidéki verseci hegyi kápolna búcsúja

Külhoni – 2019. szeptember 17., kedd | 11:46

Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én, a verseci (Vršac) hegyi kápolna búcsúján verőfényes napsütés fogadta a zarándokokat, akik főként a dél-bánáti plébániákról érkeztek; de jöttek vendégek a Nagybecskereki Egyházmegye más településeiről és Romániából, Aradról is.

A zarándokokat a házigazda, Palatinus Alen atya fogadta a hegyi kápolnánál, és ő is köszönt el tőlük a nap végén az impozáns Szent Gellért-templomban.

A találkozó hagyományosan a hegyi kápolnánál kezdődött. A keresztutat magyar nyelven Csipak Csaba irodaigazgató, fehértemplomi plébános, horvát nyelven Mellár József törökbecsei esperes-plébános vezette.

A horvát nyelvű szentmisét Tapolcsányi Emánuel tordai plébániai kormányzó, a magyar nyelvűt Kalapis Damjan aradi plébános és Csipak Csaba mutatta be. Homíliájában mindkét szertartás szónoka hangsúlyozta, hogy fontos a kereszthordozás. Nemcsak a saját keresztünket kell hordozni, hanem Cirenei Simon példáját követve segíteni kell a keresztvitelben embertársainkat is.

A program a Szent Gellért-templomban folytatódott, ahol a bűnbánati liturgiát az irodaigazgató, a szentségimádást Szemerédi Pál székelykevei plébános vezette. A rózsafüzért Tóth Margit verseci koszorúfő irányításával mondták a hívek.

A zarándoklat főpásztori zárult, melyet Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök mutatott be. A főpásztor homíliájában hangsúlyozta: a kereszt, amelyen Jézus szenvedett, öröm- és erőforrás, hiszen keresztényként mindig e szent fa árnyékában élünk. A kereszt felmagasztalása életünk reménye – hangsúlyozta a szónok. Ferenc pápára utalva kiemelte, hogy fontos továbbadni a fiatalok számára a „keresztvetés tudományát”.

A szentmise után a zarándokok hódolatukat fejezték ki a Szent Kereszt ereklyéje előtt.

Forrás és fotó: Kovács Szöszill/Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria