A szentszéki szóvivő nyilatkozott a Vatikán és Kína közötti kapcsolatokról

2018. március 30., péntek | 19:10

Greg Burke szentszéki szóvivő újságírók kérdéseire válaszolva, akik a Szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodásról érdeklődtek, a következő nyilatkozatot tette közzé március 29-én, nagycsütörtökön.

„Megerősíthetem, hogy nem közeleg semmiféle egyezmény aláírása a Szentszék és a Kínai Népköztársaság között. Szeretném hangsúlyozni, hogy Ferenc pápa továbbra is állandó kapcsolatban van munkatársaival a kínai kérdéseket illetően, és figyelemmel kíséri a folyamatban levő párbeszéd lépéseit” – nyilatkozta Greg Burke.

Az Adnkronos olasz hírügynökség a szentszéki közlemény kapcsán felidézte, hogy az elmúlt hónapban felmerült hírek szerint Kína és a Vatikán közel áll egy keretegyezmény létrehozásához hét püspök kinevezéséről, akiket Peking nevezett ki. Az ANSA olasz hírügynökség korábban arról írt, végső szakaszához érkezett a Kína és a Vatikán közötti egyezmény aláírása, amely már a hónap végén is bekövetkezhet. Ezt első alkalommal jelentette ki Chengde Guo Jincai püspök, az úgynevezett kínai patrióta egyház püspöki konferenciájának szóvivője. A patrióta egyház irányítója a pekingi kormány. A Global Times, amely a kínai kommunista párt napilapjának kiadványa, arról írt, hogy Guo püspök hangsúlyozza, hogy a megállapodás feloldhatja a püspökök kinevezésének nagy problémáját.

Az ANSA idézte Wang Meixiut, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatóját, aki bizonytalanságról beszélt. „A püspöki kinevezések általános alapelveiről szóló egyezmény csak akkor teremthető meg, ha a két fél írásos dokumenumot vagy egy külön egyezményt ad ki arról, hogy a Vatikán elismeri a kínai kormány által támogatott hét püspököt”, akik közül néhányat kizártak az egyház közösségéből – emlékeztetett a kutató. Véleménye szerint fontos szempont, hogy „figyelembe kell venni a Kínában folyó jogi és politikai változásokat”. Utalt a vallási ügyek szabályainak felülvizsgálatára, mely azt mutatja, hogy az országnak „aktívan kell irányítania a vallást, hogy alkalmazkodjon a szocialista társadalomhoz.”

Március 21-én egy intézményi reform keretében felszámolták a kínai vallási ügyek hivatalát és feladatköreit ezt követően a Kínai Kommunista Párt Egyesült Munkafront osztálya vette át.

Március 28-án Kína ismét megerősítette, hogy őszintén keresi a kapcsolatok javításának lehetőségei a Vatikánnal. Ennek érdekében folyamatos erőfeszítéseket tesznek egy kompromisszumos megoldás elérésére és a kétoldalú, építő jellegű párbeszéd előmozdítására, valamint az előrelépések megvalósítására – nyilatkozta Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle