A szerb ortodox egyház elismerte a macedón pravoszláv egyház önállóságát

Kitekintő – 2022. május 27., péntek | 11:08

Elismerte a macedón pravoszláv egyház autokefáliáját, azaz önállóságát a szerb ortodox egyház – jelentette be Porfirije szerb pátriárka május 24-én, kedden Szkopjéban.

A szerb ortodox egyház vezetője prédikációjában beszélt erről. Mint mondta: jó híre van a hívők számára, ugyanis a szerb pravoszláv egyház zsinata elismerte a macedón pravoszláv egyház autokefáliáját. Az önálló egyháztartományt Ohridi Érsekségnek fogják nevezni.

Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka május 9-én ismerte el hivatalosan az önálló macedón ortodox egyházat, és egyben arra kérte a többi önálló egyházat, hogy tegyenek hasonlóan. A pátriárka közölte, az Ohridi Érsekség működési területe Észak-Macedónia.

Eddig a szerb ortodox egyház alá tartozott a macedón pravoszláv egyház is. Az autokefália az ortodox egyházakban azt jelenti, hogy egy egyháztartomány független más egyháztartományoktól, egyenrangú a többi egyházzal.

A szerb ortodox egyház 1922-ben kapott önállóságot, és akkor a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság keretein belül hozzá tartozott az akkori területen található összes ortodox egyház, vagyis a horvát, a boszniai, a montenegrói és a macedón pravoszláv egyház is. A macedón pravoszláv egyház 1967-ben kiáltotta ki önállóságát, ám ezt a szerb ortodox egyház máig nem ismerte el.

Porfirije szerb pátriárka beszédében kiemelte, hogy több mint fél évszázad után újra megbékélt egymással a két fél.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria