A szeretet művének győzelme – Köztéri keresztet áldottak meg Pécsett

Hazai – 2023. június 6., kedd | 13:27

Felújított köztéri keresztet áldott meg Felföldi László megyéspüspök június 1-jén Pécs-Rácvárosban. A „Fogadj örökbe egy keresztet!” elnevezésű kampány keretében megújult kereszt ünnepélyes megáldásán a főpásztor mellett beszédet mondott Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes és Kvanduk Frigyes pécs-rácvárosi plébános is.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2022 novemberében indította el a „Fogadj örökbe egy keresztet!” akciót a települések közterületein, utak mentén álló keresztek megmentésére, felújítására, állaguk megóvására. Egy ilyen – a kampány keretében, Kálai Tamás egyetemi tanár (PTE) támogatásával felújított – köztéri keresztet áldott meg Felföldi László pécsi megyéspüspök június 1-jén, csütörtökön.

A magyarok számára a kereszt annak a kétezer éves európai és magyar kultúrának jelképe, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében – mondta beszédében Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, a KDNP ügyvezető főtitkára. Szimbolikusnak nevezte, hogy míg Nyugat-Európában eltávolítják a kereszteket vagy meghurcolnak embereket keresztény hitük miatt, addig Magyarországon összefogással megújítják ezeket a szent szimbólumokat.

Kvanduk Frigyes pécs-rácvárosi plébános, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke beszédében kiemelte: a kereszt egyszerre tárgyi műalkotás és megváltásunk műve,

egy ma is élő szeretetnek, Jézus megváltó szeretetének műve, mely szilárdan tartja az egész világot, benne életünket, munkánkat, szeretetünket.

Ugyanakkor a kereszt a hétköznapokban szinte mindig a fájdalom szimbóluma. A Jézus által hordozott keresztben benne van minden fájdalom, de benne van a szeretet művének győzelme is. Ezért egy kereszt felújítása mindig nagy öröm és alkalom arra, hogy figyelmünket ráírányítsa a kereszt művében kifejezésre jutó megváltás titkára – mutatott rá Kvanduk Frigyes.

Felföldi László pécsi megyéspüspök arról beszélt, hogy a keresztek sorsa közösségeink titka.

Aki teheti, fogadjon örökbe egy keresztet – hangsúlyozta a főpásztor, rámutatva arra is, hogy meg kell újítanunk és meg kell barátkoznunk a saját keresztünkkel is.

Minden egyénnek, családnak, közösségnek a sorsa azon áll, hogy milyen kapcsolatban van a saját keresztjével.

Jézus az emberi élet valóságát egyetlen mondatban így fejtette ki: „Aki követni akar engem, vegye fel keresztjét, és úgy kövessen engem.” (Mt 16,24)

Az élet nagy szenvedése abból fakad, ha nem vesszük fel a keresztünket, és az öröm forrása az, ha megvan a keresztünk, helyére tesszük és visszük.

Azon múlik a boldogságunk, hogyan állunk a földön, milyen a kapcsolatunk az éggel, az Istennel, és mennyire szól a szeretetről a szívünk.

Azon múlik az életünk, családjaink, közösségeink, nemzetünk és Európa jövője is, hogy hogyan segítjük egymásnak a keresztet vinni – emelte ki beszédében Felföldi László püspök.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria