A szolnoki MÁV Kórházban járt Teréz anya

Hazai – 2019. június 19., szerda | 9:00

Kalkuttai Szent Terézről szóló vándorkiállításnak adott helyet május 30. és június 11. között a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata szervezésében. Az egészségügyi intézményben nagyon élő Teréz anya tisztelete, amit a neki ajánlott imaszoba is jelez.

Faragó Artúr kórházlelkész segítségével május 30. és június 11. között tablókiállítás formájában nyújtott lehetőséget a lelkigondozói szolgálat arra, hogy a kórház dolgozói, a betegek és hozzátartozóik, valamint a városba ellátogató katolikus és más felekezetű érdeklődők is közelebb kerülhessenek Teréz anya szellemiségéhez.

Az egyházmegye területén lévő többi kórházhoz hasonlóan a szolnoki MÁV Kórházban is tizenöt éve van jelen a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata. Ebben a kórházban Teréz anyáról kapta a nevét az imaszoba, így kiemelt érdeklődéssel fogadták az albán származású, 1979-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett, majd halála után, 2003-ban boldoggá, 2016 szeptemberében pedig szentté avatott Kalkuttai Teréz (1910–1997) szerzetesi életét és munkásságát, valamint az általa alapított Szeretet Misszionáriusai rend tevékenységét bemutató tárlatot.

A szervezők abban bíznak, hogy a kiállítás nyomán mindenki el tudott magával vinni valami olyan gondolatot, lelki mankót, ami Teréz anya üzenetén át a saját személyes hitéletébe is beépülhet, és segítségére lehet.

Nagy szükség van az ilyen személyes törődést, alázatot, Krisztus iránti szeretetben és odaadásban példát mutató szentekre – ahogy az egyik látogató fogalmazott –, hiszen gyakori a mai világban a hitbéli és az emberség terén mutatott közömbösség, amit a betegségükben kiszolgáltatott emberek intenzívebben érzékelnek. Számukra a jó példák, az odaadásban jeleskedők a biztosítékai annak, hogy van még emberség, alázat és irgalom.

„A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre” – fogalmazott Teréz anya.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria