A vallás nem probléma, hanem a megoldás része – Ferenc pápa a vallásközi együttélésről

2018. június 24. vasárnap 15:43

Június 23-án, szombaton délben a Pápák termében fogadta a Szentatya a francia vallásközi együttműködés 11 tagú küldöttségét. A kutatócsoport a Párizsi Politikatudományok Intézete kezdeményezésére jött létre.

Erősítsétek a vallások közötti testvéri szálakat és folytassátok tovább az együttélés lehetőségeinek kutatását – hangzott a pápa buzdítása a francia alapítású vallásközi kutatócsoport tagjaihoz.

Ferenc pápa örömmel köszöntötte a kutatócsoport tagjait, akik abban kötelezték el magukat, hogy tudományos kutatómunka révén elmélyítik a testvériséget a különböző vallások tagjai között. Tanúsítják az egészséges pluralista együttélés lehetőségét, mely tiszteletben tartja a különbözőségeket. Egyúttal a nyitás lehetőségéről is tanúskodnak, arról, hogy a vallások képesek részt venni közös vitákban egy szekularizált társadalomban. Másfelől pedig azt is kifejezésre juttatják, hogy a tagjaik között születő testvéri kötelékek révén a különböző vallások közötti párbeszéd hozzájárul a világ békéjéhez. 

A pápa a következő szempontokat ajánlotta a vallásközi csoportnak: figyeljenek az identitás megőrzésére, legyenek bátrak és törekedjenek őszinte szándékokra. Igazi testvériséget ugyanis nem lehet élni a másik iránti nyitottság nélkül. Végül az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából idézett a Szentatya: „A vallás nem probléma, hanem a megoldás része.”

Az Emouna Fraternité Alumni katolikus papok, protestáns pásztorok, zsidó rabbik és buddhista szerzetesek alkotta, a maga nemében egyedülálló kezdeményezés, mely 2016 szeptembere óta a különféle vallások kölcsönös megismerését szolgálja, hogy a vallások megtalálhassák a maguk igazi helyét a francia laikus társadalomban és kultúrában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle