A Vatikán beleegyezett Josef Beran bíboros földi maradványainak Csehországba szállításába

Kitekintő – 2018. január 5., péntek | 17:25

Ferenc pápa engedélyezte, hogy Josef Beran cseh bíboros földi maradványait a Vatikánból Csehországba szállítsák – jelentette január 3-án a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

„A pápa az engedélyt megadta; most egyeztetünk az időpontról és a hazaszállítás részleteiről” – mondta Pavel Vosalík vatikáni cseh nagykövet a hírtelevíziónak.

Az 1969-ben Rómában elhunyt Josef Beran az egyetlen cseh, aki a vatikáni Szent Péter-bazilikában van eltemetve – írta korábban a prágai sajtó.

Pavel Vosalík vatikáni cseh nagykövet tavaly szeptemberben levelet küldött Pietro Parolin szentszéki államtitkárnak, azt tudakolva, hogy Josef Beran földi maradványait szülőhazájába szállíthatják-e. A bíboros sírja a bazilika egyik legszentebb helyén, Szent Péter sírjához közel található.

„Josef Beran bíboros végakaratában azt írta, szeretné, ha Prágában vagy szülővárosában, Pilsenben helyeznék végső nyugalomra. Dominik Duka bíboros, prágai érsek szeretné ezt az óhajt teljesíteni. Már folynak a tárgyalások az illetékes vatikáni hivatallal” – mondta Stanislav Zeman, a prágai érsekség szóvivője a CTK hírügynökségnek. Josef Beran földi maradványainak elhelyezésével a Szent Vitus-székesegyházban jelképesen az a seb is behegedhetne, amelyet 1949. június 19-én a kommunista állambiztonsági szolgálat okozott a főpapnak, amikor megakadályozta, hogy misét mondjon a templomban – tette hozzá a szóvivő.

Ha az egykori főpap földi maradványait Csehországba szállíthatják, akkor a Szent Vitus-székesegyházban helyeznék el, a prágai érsekek sírkamrájában. Az újratemetésre 2018-ban a csehszlovák állam megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat keretében kerülne sor.

Josef Beran (1888–1969) a második világháború idején megjárta a dachaui koncentrációs tábort, ahová a Reinhard Heydrich náci helytartó elleni merénylet után került, mert helyeselte a náci fővezér elleni támadást. Prágai érsekké 1946-ban nevezték ki. Miután nem volt hajlandó támogatni az 1948 februárjában hatalomra került kommunista rendszert, előbb házi őrizetbe, majd börtönbe került, ahol 1963-ig raboskodott. Szabadulása után VI. Pál pápa bíborosi rangra emelte. A csehszlovák kommunista hatóságok ebből az alkalomból ugyan engedélyezték kiutazását a Vatikánba, de onnan már nem térhetett vissza hazájába. Rómában halt meg, 1969 májusában. Az akkori csehszlovák kormány elutasította holttestének Prágába vitelét, ezért a pápa személyes kérésére a Szent Péter-bazilikában temették el a bíborost.

Forrás: MTI

Fotó: Katolish.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria