A Veszprémi Főegyházmegye lett a hévízi Brunszvik Teréz Óvoda fenntartója

Hazai – 2023. szeptember 21., csütörtök | 9:00

Szeptember elseje óta a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működik a hévízi Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda. Az első tapasztalatok kedvezőek, a nevelési év zökkenőmentesen indult – állapította meg Udvardy György veszprémi érsek és Papp Gábor, Hévíz polgármestere legutóbbi találkozásuk alkalmával.

A főegyházmegye főpásztora kiemelte: az Egyház feladata az evangélium hirdetése, és ennek egyik intézményes formája az óvodai és iskolai nevelés. Hozzátette, az érsekségnek az is feladata, hogy biztosítsa azon szülők számára a lehetőséget, akik szeretnék gyermeküket katolikus intézménybe járatni. Hévízen volt erre szülői igény, és a város is nyitottnak mutatkozott.

„A nevelésben egyértelműbben tudunk olyan értéket képviselni, ami fontos a család számára, és erőt ad – magyarázta Udvardy György a ZAOL Zala megyei hírportál kérdésére válaszolva. – Ez a szülők számára egyfajta biztonságot jelent. Külön köszönöm nekik az együttműködést: érthető és teljesen jogos kérdéseik mellett a részükről is abszolút támogató és együttműködő hozzáállást tapasztaltunk, s ugyanez jellemezte az önkormányzatot is.”

A főpásztor azt is kiemelte, reméli, a most megkezdett közös munka hosszú távra szól, és a szülők teljes megelégedésére szolgál. Udvardy György úgy fogalmazott: a törvényeket, előírásokat ugyanúgy betartják, mint egy állami intézményben, ám a nevelési munkában hangsúlyosabban megjelennek majd a hit értékei.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere felidézte: a Veszprémi Főegyházmegye kezdeményezését a képviselő-testület áprilisi ülésén fogadta el, az öt évre szóló vagyonkezelési és köznevelési szerződést május 12-én írták alá. Leszögezte: a fenntartóváltás az óvoda mindennapi életében nem jelent változást. „A végső döntést a gyermekek szülei hozták meg, hiszen szavazniuk kellett, hogy a fenntartóváltást elfogadják-e – emlékeztetett a városvezető. – A szülők több mint 70 százaléka igent mondott erre, nagyjából 10-12 százalék nem vett részt voksolásban, és körülbelül ugyanennyien voksoltak nemmel. Az óvoda szeptember elseje óta teljes létszámmal működik, így a váltás sikeres volt” – tette hozzá a polgármester. Papp Gábor hangsúlyozta: olyan partnerre sikerült lelniük, amely a gyermekek számára pluszt ad és biztos pontot jelent. Emlékeztetett: a szerződés egyelőre öt évre szól, de a várható jó tapasztalatok alapján meghosszabbítható.

Forrás: Péter B. Áprád/ZAOL

Fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Kiss László hévízi esperes-plébános, Nagy Sándorné óvodavezető, Papp Gábor polgármester, Udvardy György veszprémi érsek és Dékány Árpád Sixtus, a főgyházmegyei katolikus iskolák főhatóságának vezetője