A világ vezető bibliatudósait várják Szegedre

Kultúra – 2014. június 28., szombat | 17:47

Idén először lesz hazánk a helyszíne a bibliatudósok nagy nemzetközi konferenciájának, a Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS) éves közgyűlésének. Az eseményre öt kontinens egyetemeiről érkeznek majd a világ legkiemelkedőbb Újszövetség-kutatói – tájékoztat Bartucz Katalin, a Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtóreferense.

Az SNTS-t 1945-ben Oxfordban alapították, és minden évben más-más tudományos intézet nyerheti el az éves tudományos seregszemle rendezésének jogát. A 2014. augusztus 2-9. között Szegeden zajló esemény a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében valósul meg. A konferencia fővédnöke: Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke, védnökei: Pálinkás József kormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az SNTS 69. alkalommal megrendezett tudományos seregszemléjének előkonferenciájaként találkoznak majd Szegeden a jórészt kelet-európai bibliakutatókat tömörítő Eastern European Liaison Committee (EELC) tagjai is.

Mindkét konferencián meghívásos alapon vesznek részt a SNTS tagjai, a világ hétszáz egyeteme képviseletében. Közülük 2014 júniusáig 55 állam 130 egyeteméről mintegy 260 fő jelentkezett az angol nyelvű világkonferenciára, többek között Indiából, Kínából, Ghánából, Moszkvából, Mexikóból és Dél-Koreából jönnek résztvevők. Az eseményre hazánkba érkezik az SNTS jelenlegi elnöke, Christopher Tuckett az Oxfordi Egyetemről, és a szegedi közgyűlésen hivatalba lépő új elnök, Udo Schnelle tübingeni professzor.

Az idei tudományos eszmecsere helyi szervező bizottságának elnöke – az egyetlen magyar és katolikus SNTS-tag – Benyik György, aki Szabó Gábor, az SZTE rektora és Kiss-Rigó László megyéspüspök felkérésére szervezi a konferenciát Szegeden.

A tanácskozást számos magas rangú vendég megtiszteli látogatásával és támogatásával, többek között Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete is. Mivel 2013-ban az EELC Belgrádban ülésezett, ezért díszvendégként Irinej Bulović újvidéki ortodox püspökre, korábbi biblikus tanárra, a Szerb Katolikus Püspöki Konferencia külügyi osztályának vezetőjére is számítanak.

A konferenciához kapcsolódó magyar bibliatudományi kiállítást Balog Zoltán miniszter nyitja meg. A konferenciára „The Bible and Economics” címmel ajándékkötet készül 39 magyar és kelet-európai biblikus angol, illetve német nyelvű tanulmányaival, melyek a 2013. évi 25. Szegedi Nemzetközi Biblikus konferencián elhangzott előadásokat rögzítik.

A biblikusok között a fennálló felekezeti különbségek ellenére hosszú idő óta jó munkakapcsolat alakult ki. A résztvevő magas képzettségű ókorkutatók, nyelvészek, bibliafordítók ugyanis mindannyian elkötelezettek az Írás mind alaposabb megismerésének, másrészt pedig tudományos és módszeres vizsgálatának. A rendezvényen a legnagyobb európai és amerikai könyvkiadók is megjelennek hazánkban nehezen elérhető kiadványaikkal.

A konferencia kezdete előtt a résztvevők ellátogatnak Pannonhalmára, Tihanyba és Pécsre is, utóbbi helyen megtekintik az első magyar egyetem maradványait. A konferencia zárásaként pedig Budapesten tesznek látogatást az Országházban, a Magyar Tudományos Akadémián Pálinkás József fogadja őket, illetve várhatóan Áder János köztársasági elnökkel, a konferencia védnökével is találkoznak.

Magyar Kurír