Adventi léleknyitogatót tartottak Kaposváron

Hazai – 2023. december 11., hétfő | 15:44

A kaposvári püspökség székházának nagytermébe hívták a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozókat és ellátottakat, hogy együtt készüljenek az ünnepre. December 7-én tizedik alkalommal rendezett adventi léleknyitogatót a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Somogy megyei kirendeltsége.

A kaposvári adventi léleknyitogatón mécsesekkel a kezükben szavaltak és énekeltek a közelgő karácsonyról a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon Vadkörte csoportjának növendékei.

Lőrincz Sándor, az SZGYF Somogy megyei kirendeltségének társadalmi kapcsolatokért felelős referense köszöntötte a megjelenteket, majd Varga László kaposvári megyéspüspök nyitotta meg a rendezvényt.

A főpásztor olyan adventi találkozásokat kívánt mindenkinek, amelyek hozzájárulnak a szeretet növekedéséhez.

Az adventi léleknyitogatón Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna evangélikus esperes, Petró László református lelkész és Rumszauer Miklós plébános, püspöki helynök tartott előadást.

Mi is válhatunk ajándékká egymás számára. Karácsony a testet öltés ünnepe, és a testet öltés ma is megtörténhet – hangsúlyozta előadásában Petró László.

Akár lelkészek vagy diakóniai munkatársak, a segítő szolgálatban dolgozók számára az a legfontosabb, hogy hirdessük az embereknek: nem vagyunk egyedül – hangsúlyozta a balatonboglári evangélikus esperes, Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna. – Ilyenkor, a karácsony előtti időszakban sokan vannak, akik segítségért fordulnak hozzánk; a leggyakrabban azzal, hogy magányosak.

A keresztény életnek, ahogyan az emberi életnek is, lépcsőfokai vannak – emelte ki Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit- és Szent József-templom plébánosa. – A mai kor emberének azonban alig van ideje, ezért ma mindenki a gyors megoldásokat választja a spiritualitásban is.

Nábrádi Csilla, az SZGYF Somogy megyei kirendeltségének a közelmúltban kinevezett igazgatója zárszavában kitért arra, hogy a léleknyitogató találkozóval segítik a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozókat, hogy ne csak a külsőségekben, hanem a szívekben is megvalósuljon a karácsony.

A rendezvényen részt vett Biró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke és Dér Tamás kaposvári alpolgármester is, valamint Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője. A képviselő köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy a peremen élők, a hátrányos helyzetű családok, az elárvult gyermekek és az idős betegek helyzete a fokmérője annak, hogy milyen a társadalom állapota.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; sonline.hu

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria