Akiért a harang szól – Esterházy János-emlékünnepség a felvidéki Alsóbodokon

Külhoni – 2018. szeptember 20., csütörtök | 14:16

Kezdeményezték gróf Esterházy János boldoggá avatását – jelentette be Marek Jędraszewski krakkói érsek küldötte a mártír politikus végső nyugalomra helyezésének első évfordulója alkalmából tartott szentmisén szeptember 16-án Alsóbodokon. Az esemény harangszenteléssel zárult.

Az Esterházy János Zarándokközpontba az elmúlt évben hívők százai érkeztek, hogy leróják kegyeletüket az ártatlanul meghurcolt mártír politikus előtt. A magyarországi Misszió Tours rendszeresen szervez utakat Alsóbodokra. A szeptember 16-i emlékmisére két autóbuszt indítottak Budapestről – mondta el Budai László szervező.

A zarándokok Ďurčo Zoltánnal, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynökével bejárták „a hűség keresztútját”. A szentmise előtt átadták az Esterházy János Zarándokközpont emlékérmeit, melyet Ďurčo Zoltán püspöki helynök, Károly Frigyes, az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola testvériskolája, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott igazgatója, valamint Lencsés Zsolt freskófestő vehetett át.

A koncelebrált szentmisén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök homíliájában Esterházy Jánosról így emlékezett meg: történelmi időkben, nagy viszontagságok között, bonyolult helyzetekben töretlenül a keresztény hite szerint járta az élet útját, és áldozatot hozott az egyetemes emberi-keresztény értékekért.

Esterházy János maga is példája annak, amit Jézus is tanít, hogy semmilyen áldozat soha nem pazarlás, mindig új energiát termel, és nem vész kárba. Ha bármikor őszinte szívvel lemondunk valamiről, és igaz értékekért hozunk áldozatot, az soha nem kidobott, elpazarolt energia, mindig megtérül. Igaz ez az egyének és a közösségek életében s az egész történelemben – hangsúlyozta a főpásztor.

A krakkói érsek, Marek Jędraszewski személyes küldötte a főpásztor üdvözletével érkezett Lengyelországból, és felolvasta az emlékmise résztvevőinek szánt levelet, melyben a krakkói érsek kiemeli: Esterházy Jánosban az isteni kegyelem méltó és hűséges társra talált, olyan tanúra, aki a gonosz rabszolgává tett világában is oly sok jót tudott tenni testvéreiért, felebarátaiért. Keresztény értékekből fakadó erkölcsi nagysága az egységet és a megbékélést szolgálta, minden ember jogának és értékének a védelmét hangoztatva és tanúsítva. A megbocsátás és a társadalmi igazságosság apostola volt. Ez az isteni gondviselés működésére oly nyitott tanúságtétel minden kétséget kizáróan követésre érdemes példát adott számunkra. Példát mutat, hogy mit jelent az igazi emberség, s mit jelent nehéz időkben is Krisztus tanújaként élni a világban.

Marek Jędraszewski levélben megfogalmazott gondolatait egy bejelentéssel zárta: Esterházy János cselekedetei megérdemlik, hogy különleges tiszteletben részesüljenek, ezért megkezdődtek azon intézkedések, melyek a mártír politikus boldoggá avatását szolgálják. Az erre vonatkozó dokumentumokat a krakkói érsekség eljuttatta a Vatikánba. A krakkói főpásztor kitartó imára kéri azokat, akiknek fontos e szándék megvalósulása.

Az Akikért a harang szól címmel meghirdetett esemény harangszenteléssel ért véget. A kápolnához vezető domboldalon haranglábat helyeztek el, benne három haranggal. Az azóta elhunyt Paulisz Boldizsár tavaly kérte fel a magyarországi Őrbottyánban élő harangöntőt, Gombos Miklóst, hogy készítsen egy harangot. A harangot a szeptember 16-i emlékmise végén áldották meg.

„Édesapámnak az volt az álma, hogy Esterházy Jánosért is szóljanak a harangok, de az újratemetésen még nem voltak harangok, a kápolnába nem terveztek” – mondta el Paulisz Boldizsár fia a harangszentelésen, édesapjára emlékezve. Paulisz Marian hangsúlyozta: „Tudom, hogy az erőfeszítéseink nem hiábavalóak. Sokan jönnek ide év közben zarándoklatra, s hiszem, hogy mindig többen fognak jönni. Itt letehetik a terheket, és imádkozhatnak, lelkiekben gazdagodhatnak.”

Forrás: Esterházy János Zarándokközpont

Fotó: Bíró Cyprián; Esterházy János Zarándokközpont Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria