Akik a hulladék között az evangéliumra találnak

Nézőpont – 2012. augusztus 10., péntek | 13:35

Augusztus 5-én, vasárnap ünnepelték a Nemzetközi Emmausz Mozgalom alapítója, Pierre abbé születésének századik évfordulóját.

Pierre abbé máig nagy népszerűségnek örvend a francia katolikusok körében. A 20. század második felében Kalkuttai Teréz anya és dom Helder Camara mellett ő volt a keresztények társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelmének egyik szimbolikus alakja – rá emlékezik születése centeráriumán a Vatican Insider.

Henri Grouès néven született Lyonban, 1912. augusztus 5-én. 1939 áprilisában Grenoble-ban lett káplán, ezután vált a francia ellenállási mozgalom aktív tagjává. Neve akkor lett széles körben ismert, amikor 1954 hideg telén hajléktalanok százait fenyegette fagyhalál és ő a „jóakarat fellázadására” szólította fel honfitársait. Franciaországban soha nem tapasztalt nagyságrendű összefogást sikerült elindítania.

E kezdeményezés körül született meg a Nemzetközi Emmausz Mozgalom. Közösségeikben a szegényekkel együtt élnek, újrahasznosításból származó anyagok és tárgyak eladásából tartják fenn magukat. Jelenleg a világ 36 országában 300 közösségük van jelen.

Pierre abbé 94 éves korában halt meg 2007-ben, kevéssel azután, hogy önéletírása nagy vihart kavart a katolikusok körében. Vitathatatlan azonban a legszegényebbek ügye iránti teljes odaadása – ennek állít emléket az Abbé Pierre – Emmaus központ a normandiai Esteville-ben.

Lyonban néhány nappal korábban emlékeztek meg róla a város érseke, Philippe Barbarin vezetésével, aki öt évvel ezelőtt a kapucinus szerzetes temetési szertatását celebrálta a párizsi Notre Dame-bazilikában. Vasárnap az esteville-i központban emlékeztek meg születése centenáriumáról. A központ nem egy tipikus múzeum, bár vannak kiállítótermei is. A többi teremben pedig  mai szegényeket mutatja be, az önmagunkkal való szembenézésre ösztönöz velük kapcsolatban. Kapui nyitva állnak a rászorulók előtt: 1999 óta harminc helyet biztosítanak nehéz helyzetbe kerülő emberek számára, akiket elsőként ők fogadnak be, hogy aztán megfelelő elhelyezést keressenek számukra.

Ily módon válik a múzeum annak a legendás, többször elismételt párbeszédnek a tükrévé, amely De Gaulle és Pierre abbé között zajlott. De Gaulle kérdésére („Hogy áll a multinacionális vállalkozása?”) Pierre abbé rendszeresen ezt válaszolta: „A kontemplációt nem lehet elválasztani a cselekvéstől.”)

1980-ban Pierre abbé így nyilakozott az Emmausz Mozgalomról: «Az Emmausz közösségek nem szentekből állnak. Hétköznapi emberek, nem kevésbé jók, és nem is jobbak nálatok. A hulladék között megtalálták az evangéliumnak azt a kis darabját, amit túl nehéznek tartottunk és ezért elvettünk: „Szeresd felebarátodat, mint saját magadat”.»

Magyar Kurír

(tzs)