Akolitusokat avattak Szombathelyen – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. december 6., kedd | 9:44

Advent első vasárnapján, november 27-én a szombathelyi székesegyházban Fekete Szabolcs segédpüspök négy új akolitust avatott a Szombathelyi Egyházmegye szolgálatára: Gecseg Józsefet, Kovács Lászlót, Kirchknopf Mihályt és Varga Pétert.

Ezek a kipróbált férfiak (viri probati) a jövőben a zalaegerszegi, szombathelyi és a gércei plébániákon fogják segíteni lelkipásztorukat az oltár körüli szolgálatban.

A Szombathelyi Egyházmegye él a szentmisében az akolitusok és lektorok alkalmazásának lehetőségével. A feladatuk legfőképpen az, hogy a szentmisén szolgáljanak, gyakran úgy, mint egy ministráns vagy egy diakónus: a szentmisekönyvet lapozzák a pap számára, a bevonuláskor a keresztet viszik, részt vesznek az áldoztatásban, a füstölőt kezelik a tömjénezéshez, és ha szükséges, lelkipásztori felkérésre igeliturgiát tartanak.

A Szombathelyi Egyházmegyében az akolitusok egy formálódó, aktív közösséget alkotnak, és nem úgy tekintenek erre a szolgálatra, mintha az a laikusok aktív részvételének egy másik formája lenne. Heti rendszerességgel tartanak közös imádságot online formában, lelkigyakorlatokat és közösségi alkalmakat szerveznek.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria