Akolitustalálkozó Zalaegerszegen

Hazai – 2021. szeptember 29., szerda | 14:29

A Szombathelyi Egyházmegye 2019-ben végzett akolitusai és a várhatóan jövő év elején avatandó jelenlegi lektorok gyűltek össze az első alkalommal megtartott lelkinapra szeptember 25-én a zalaegerszegi Mindszenty József Gimnázium kápolnájában. Vendéglátójuk az egyházmegye pasztorális helynöke, az iskola lelkésze, Kürnyek Róbert volt.

A 2021 elején kezdődő online képzési alkalmak után először találkozott személyesen is a mintegy harminc akolitus és lektor.

A zalaegerszegi lelkinap szentségimádással kezdődött.

Ezt követően Császár István általános helynök tartott elmélkedést az imádságról, a lelkiélet imádsággal történő megalapozásáról és a szentségimádás fontosságáról. Az előadó a hétköznapi élet, egész életünk imádsággá váltásáról beszélt, kiemelve, hogy tudatosan kell Isten jelenlétébe helyezkedni, munkahelyen, családban, bármilyen tevékenységet végezve – mindenhez Isten segítségét kérve, egy szóval, egy sóhajtással, egy gondolattal.

Szóban nem lehet mindig imádkozni, de lélekben igen!”

– hangzott el Császár István elmélkedésében.

A lelkinapon Székely János püspök mutatott be szentmisét. A szertartás elején a főpásztor köszöntötte a szolgálatot vállaló világi „munkatársakat”.

Szentbeszédében a megyéspüspök az „akolitusnak lenni” szó szerinti értelmezését adta meg: követni, a nyomában járni. Nem mást követni, mint Jézus Krisztust. Az ezzel járó önátadás hármas dimenzióban történik meg: a családban, az igehirdetés révén, illetve  keresztjeink mindennapos viselésében, azok hordozásában – hangsúlyozta Székely János.

A Szombathelyi Egyházmegyében az elmúlt napokban elfogadott és a főpásztor által aláírt Akolitusok szabályzatában kötelezettségként szerepel a közös találkozókon, továbbképzéseken, rekollekciókon való részvétel.

Szöveg: Frigy József

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria