Áldozatsegítő központ nyílt Nyíregyházán – A munkában a Nyíregyházi Egyházmegye is szerepet vállal

Hazai – 2021. december 7., kedd | 14:03

Nyíregyházán nyílt meg az ország kilencedik áldozatsegítő központja, amelyet december 3-án adtak át. A cél az, hogy rövid időn belül minden megyében működjön hasonló. A központ lelki, erkölcsi, jogi és anyagi segítséget nyújt a bűncselekmények áldozatainak. A közös munkában szerepet vállal a Nyíregyházi Egyházmegye is.

Farkas József megyei rendőrfőkapitány az átadón kifejtette, az áldozatsegítés mint fogalom 1999-ben jelent meg először a rendőrség feladatai között, 2013 óta pedig már áldozatvédelemről beszélünk. „A ’90-es évek végétől kezdett körvonalazódni az, hogy találni kell olyan munkatársakat, akik részben függetlenítve, részben társult munkakörben, de ellátják ezt a tevékenységet, mert igenis szükség van rá. Ha már nem tudjuk megelőzni a bűncselekményeket, akkor próbáljunk meg mi is segíteni, összefogni az állami és civil szervezetekkel, egyházakkal, hogy valamilyen formában kárpótlást, támaszt, akár csak meghallgatást találjon a személy, akit sérelem ért, aki áldozat lett” – mondta.

Áldozattá egy pillanat alatt is lehet válni, de akár hosszan tartó abúzus következményeként is. A testi és lelki szenvedés egy életen át hatással lehet az áldozatra.

„Igazán csak tettekkel lehet segíteni, nem szavakkal” – kezdte beszédét Varga Judit igazságügyi miniszter Nyíregyházán. Az áldozatsegítő központok létrehozását még 2017-ben indította el az Igazságügyi Minisztérium. A cél, hogy minél hamarabb, terv szerint 2025-re országos hálózattá fejlesszék a segítségnyújtás helyszíneit, minden megyében szeretnének egy-egy központot működtetni.

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére létrehozott áldozatsegítő központoknak az a feladatuk a hivatalos definíció szerint, hogy az áldozatok számára megadják mindazt a segítséget, amelyre adott helyzetben szükségük van, pontosabban, hogy személyre szabják ezt a segítséget. Legyen az például egy távoltartási jogi indítvány benyújtása, egy biztonságos új otthon megtalálása, egészségügyi kezelés vagy annak költségeinek fedezése, vagy egész egyszerűen egy kellő figyelemmel, együttérzéssel, tapintattal lefolytatott beszélgetés, amely hozzájárul az érintett erejének és önbizalmának visszaszerzéséhez – emelte ki Varga Judit.

Az áldozatsegítő központ címe: Nyíregyháza, Ungvár sétány 3–5. Az érintettek a nap 24 órájában hívhatják a segélyvonalat is a 06 80/225-225-ös telefonszámon.

Kapcsolaton belüli erőszak elszenvedői, bántalmazott gyermekek, kiszolgáltatott családtagok vagy a bűncselekmények közvetett érintettjei – őket mind támogatja az áldozatsegítő központ.

A közös munkában nagy szerepet vállal többek között a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, a Nyíregyházi Leány- és Nőegylet, a Periféria Egyesület és a Nyíregyházi Egyházmegye is; a rendezvényen az ő segítségüket is megköszönték.

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Nyiregyhaza.hu/Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: Nagy Boglárka

Fotó: Szarka Lajos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria