Ambongo kongói bíboros: Gomában az egész lakosságot fenyegeti az erőszak

Kitekintő – 2024. április 23., kedd | 16:20

„A helyzet Gomában és környékén napról napra romlik” – mondta el a Fides missziós hírügynökségnek Fridolin Ambongo Besungu bíboros, Kinshasa metropolita érseke a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén fekvő Észak-Kivu tartomány fővárosáról, ahol 2021 óta az M23 gerillák ismét fegyvert ragadtak, és több települést elfoglaltak.

„Az M23 felkelőcsoport újabb területeket foglal el, miközben a kongói hadsereg soraiban teljes zűrzavar uralkodik. Amitől a legjobban félünk, hogy általánossá válik a biztonság hiánya, elsősorban Gomában és az ország egész keleti részén. Számos fegyveres csoport működik, mint például a Wazalendo, és a lakosság viseli ennek következményeit” – hangsúlyozta Ambongo bíboros.

A Wazalendo (hazafiak, szuahéli nyelven) olyan csoportokat gyűjtött egybe, amelyek fegyvert fogtak, hogy megvédjék a lakosságot az M23 ellen. Létrehozóját, Éphraïm Bisimwát, egy helyi messianisztikus szekta vezetőjét azonban tavaly októberben halálra ítélték a MONUSCO (az ENSZ kongói békefenntartó missziója) kék sisakosainak gomai csoportja ellen augusztus 30-án elkövetett támadásokért, amelyek több mint 50 ember halálát okozták.

„A Wazalendo létrehozójának letartóztatásával és halálra ítélésével kiderült, hogy ez a csoport nem homogén, sőt néhány követője átment az M23 soraiba. Nehéz ellenőrizni ezeket a fegyveres csoportokat, amelyeknek számos különböző vezetője van – mondta Ambongo bíboros. – A csoportok veszélyt jelentenek a lakosságra, kizsákmányolják az embereket, lopásokat és gyilkosságokat követnek el, és beszállnak a térségben található bányákból kitermelt ásványi anyagok illegális kereskedelmébe.”

„A bukavui egyházi tartomány püspökei nagyon világos elemzést készítettek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tapasztalható helyzetről – folytatta a bíboros, utalva az április közepén közzétett pasztorális dokumentumra. – Maga az egyház is veszélyben van azon a területen. Ezért döntöttek úgy a bukavui tartomány püspökei – mint országos szintjen a CENCO (Kongói Nemzeti Püspöki Konferencia) minden püspöke –, hogy a lakosság mellett állnak ebben a nehéz időszakban. A szenvedő nép iránti lelkipásztori gondoskodásunk azt jelenti, feltesszük magunknak a kérdést, hogyan tudjuk egy kicsit megmutatni a szenvedőknek Isten szeretetét és irgalmát. Az egyház ezt próbálja tenni, de ez nem mindig könnyű” – zárta gondolatait a bíboros.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó fotógaléria