Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását

Kitekintő – 2020. június 2., kedd | 18:36

Amerikai katolikus egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami május 25-én történt Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek fel a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

Hét főpásztor, akik az amerikai püspöki konferencia különböző bizottságait vezetik, kijelentették: „Megdöbbentünk, borzasztónak tartottuk és felháborodtunk, ahogy végignéztük a videót, melyen megölnek egy afroamerikai férfit. Ami még megdöbbentőbb, hogy néhány héten belül több hasonló incidens történt. Mindez a végső meghívás a határozott megtérésre, amire mindannyiunknak választ kell adnunk.” Hozzátették: „A rasszizmus… valós és jelenlegi veszély, amelyet teljes mértékben le kell küzdeni.”

Jose Gomez Los Angeles-i érsek, a püspöki konferencia elnöke két nappal később saját nyilatkozatot adott ki. „Önpusztítónak és saját érdekei ellen valónak” nevezte az esemény után kialakult erőszakos tiltakozásokat, de megjegyezte: „Meg kell értenünk, hogy a városokban zajló tüntetések tükrözik testvéreink millióinak megalapozott csalódását és haragját, akik ma is megaláztatást, méltatlanságot és egyenlőtlen lehetőségeket tapasztalnak csak a származásuk vagy a bőrük színe miatt. Nem szabad így lennie Amerikában. ”

A legerősebb és legszemélyesebb nyilatkozatot Blase Cupich chicagói bíboros tette: „A múlt éjszaka nagy fájdalommal néztem, ahogy az emberek dühös haragja fellobbant országszerte. Láttam a várost, ahol születtem, a városokat, ahol éltem, a várost, melyben pásztor vagyok, a várost, ahol tanultam, és most lángokban áll. Megfélemlített az erőszak? Igen. De meglepett? Nem. Ahogy a mondás tartja, ha nem vagy felháborodva, akkor nem figyeltél eléggé.”

„A megoldás ott kezdődik – fogalmazott Cupich –, amikor már nem az »ő válaszuk« arányosságáról beszélünk, hanem a közöttünk lévő arányokról.”

Donald Trump elnök drámai módon demonstrálta saját véleményét a helyzet kapcsán. A Fehér Ház rózsakertjében mondott beszédében kijelentette, hogy Floyd esetében igazságot fognak szolgáltatni, ugyanakkor megerősítette, hogy szükség esetén a katonai erőt is bevetik a zavargások elfojtására. „Ez nem békés tiltakozás. Ezek belföldi terrorcselekmények ” – mondta.

Miközben beszélt, a karhatalmi erők eltávolították a tüntetőket az episzkopális egyházhoz tartozó, közeli Szent János-templom elől, amelynek alagsorát vasárnap este felgyújtották. A templom majdnem két évszázadon keresztül a Fehér Ház kápolnájaként szolgált, és James Madison óta minden elnök imádkozott ott. Trump azzal fejezte be a Rózsakertben tartott beszédét, hogy kijelentette, most egy nagyon különleges helyre megy. Ezután a titkosszolgálat ügynökei és a Fehér Ház alkalmazottai kíséretében átsétált a Lafayette tér túloldalán lévő templomhoz, ahol aztán Bibliával a kezében fényképezkedett. A Fehér Ház munkatársai és Bill Barr főügyész is csatlakozott az elnökhöz a fotózás alatt.

Mariann Edgar Budde, az episzkopális egyház washingtoni püspöke azt mondta, felháborodott a jelenet miatt.

Derek Chauvin volt rendőrtisztet letartóztatták gyilkosság és emberölés vádjával, amiért a május 25-i letartóztatás alatt George Floyd nyakára térdelt. Az intézkedésről készült videofelvételen hallani, amint Floyd azt mondta: „Nem tudok lélegezni”, miközben a rendőr közel kilenc percen át szorította a nyakát. A három másik rendőrt, akik részt vettek az intézkedésben, elbocsátották.

A George Floyd családja által kért független halottkémi jelentés szerint a 46 éves férfi halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás idézte elő, ami az agy vérellátásának hiányához, fulladáshoz vezetett. A jelentés szerint a hátra nehezedő súly, a bilincs és a testhelyzet is hozzájárult halálához.

Forrás: The Tablet

Fotó: Wikipedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria