Amim van, az elég – Ökumenikus imaalkalom a váci székesegyházban

2019. január 25., péntek | 15:22

A váci ökumenikus imahét negyedik helyszíne a katolikus székesegyház volt január 23-án este.

Az imaórán a város evangélikus, református, baptista, görög- és római katolikus hívei vettek részt. Jelen volt Csuka Tamás protestáns tábori püspök, Detre János evangélikus lelkész-esperes, Borsi Attila János református lelkész és Varga Lajos váci segédpüspök.

Varga Lajos köszöntötte a híveket Beer Miklós váci megyéspüspök nevében is. Bevezetőjében kiemelte, hogy a találkozó legfontosabb célja az Üdvözítőről, Jézus Krisztusról való megemlékezés, akit minden jelenlévő Megváltójának fogad el.

Ezt követően Csuka Tamás adott hálát az ökumenikus imahétért, és kérte a Gondviselőt, hogy tegye egyértelművé az ige üzenetét a híveknek, adja meg azt a kegyelmet, hogy mindenki félre tudja tenni a problémáit.

Majd elhangzott az újszövetségi olvasmány, egy dicsőítő ének és az evangélium. Az igét Borsi Attila hirdette, aki az „érjétek be azzal, amitek van” gondolat kapcsán beszélt az elégedettségről, a megelégedésről, az „elég” és a „van” szó fogalmáról.

„Nekünk, keresztyén embereknek az életünk a »van«-ról kellene hogy szóljon, arról, amink van. Nézzünk körbe, mennyi mindent kaptunk ajándékba. A legfontosabb, legnagyobb ajándék, amink van, az a szeretet, ami az Isten irgalmában körül vesz bennünket. Mi mindig többet várunk az örökkévaló Istentől, embertársainktól, pedig meg kellene elégednünk kegyelmével” – hangsúlyozta a szónok.

Az „elég” a keresztyén életünk nagy titka, mert abban benne van az Isten iránti bizalom, hiszen amit kaptam, azzal megelégszem. Ha érezzük azt, hogy elég, amit kaptunk, meg tudjuk osztani másokkal, és ki tudjuk fejezni azt, hogy nincs szükségünk többre – fogalmazott Borsi Attila János. „A többet akkor kérjük, ha testvéreinknek szeretnénk kérni, erre hívott meg bennünket a Jóisten. Az élet legnagyobb öröme ebben van: megelégedni azzal, amink van, és másokkal megosztani” – emelte ki a református lelkész, majd arra buzdította a híveket, hogy legyenek eszközei Isten csodálatos tervének.

Az imaalkalom végén Varga Lajos püspök megköszönte az igehirdető gondolatait, és kérte az Úr kegyelmét, hogy segítsen mindenkit abban, hogy tudjon úgy gondolkodni, hogy „amim van, az elég”. Majd az „Istenem, én mindenem” rövid fohász kapcsán azért imádkozott, hogy minden hívő őszintén tudja ajkára venni ezt a mondatot, ami a szeretet útján vezet.

Az imádságos együttlét végén a jelenlévők ároni áldást kaptak. Az „Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát…” kezdetű népénekkel zárult az imaest.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd