Antióchiai Szent Ignác, az istenhordozó

Kultúra – 2020. október 17., szombat | 20:20

Antióchiai Szent Ignác vértanú püspök még személyesen ismerhetett több apostolt is, ezért az apostoli atyák között tartjuk őt számon. Október 17-én rá emlékezünk.

Hitének átható ereje miatt nevezik őt Istenhordozónak (Teophorosz). Antióchia városa, aminek püspöki székében Szent Péter és Eudiosz utóda volt, jelentős kulturális és vallási központ volt a Római Birodalom keleti felében.

Püspöksége idején több alkalommal volt keresztényüldözés, de a gnosztikus tévtanok ellen is folyamatosan küzdenie kellett. Írásaiban elsőként bukkan fel a „kereszténység” és a „katolikus egyház” fogalma. A katolikus jelző világosan az egyetemességet hivatott leírni. Ignác nagy hangsúlyt fektetett az Egyház belső, a püspök és a hívek közötti, az oltárközösséget középpontnak tekintő egységére.

Antióchia városa a pogányságból megtért keresztény közösségéről is nevezetes volt. Ignác püspököt a Traianus idején kirobbant keresztényüldözés idején fogták el. Elfogatása ellenkezést váltott ki az egész városban, mivel személyét a zsidók, a pogányok, de még a gnosztikusok is tisztelték. Antióchiából Rómába vitték, hogy az amifteátrumban kiéheztetett vadállatok elé vessék. A hajóút során érintett kikötőkben felkeresték őt a helyi keresztény egyházak képviselői, amire összesen hét levéllel válaszolt.

A vértanúságra is kész püspök („Váltságdíj vagyok értetek... engesztelő áldozat leszek helyettetek... feláldozom az életemet értetek!”) esendőségének tudatában kérte híveit: „Imádkozzatok értem, nehogy olyannak találtassam, aki nem állta ki a próbát.”

Még Traianus császárt is meglepte a jelenlétében vértanúhalálát halt püspök bátorsága, aki e szavakkal lépett a kiéheztetett fenevadak elé: „Én Isten gabonája vagyok, és a vadállatok foga őröl, hogy tiszta kenyér lehessek. Ösztökéljétek a vadállatokat, hogy azok legyenek a sírom, és semmit meg ne hagyjanak belőlem, nehogy bárkinek a terhére legyek!”

Forrás: Famiglia Cristiana/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria