Anyaországi és határon túli magyar gyermekek piknikeztek együtt Nyíracsádon

Hazai – 2019. június 6., csütörtök | 13:41

Kárpátaljáról és a Partiumból érkeztek vendégek a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola által rendezett piknikre május 31-én. A település melletti Gúthi-erdőben megtartott találkozó vezérfonala idén június 4-e, a nemzeti összetartozás napja volt.

Az intézmény pedagógusai és diákjai az összetartozás fontosságára nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is szerették volna felhívni a figyelmet, így idén Kárpátaljáról és a partiumi Érsemjénből is érkeztek diákok az iskola meghívására. A rendezvényen részt vettek a nyírlugosi Szent Péter és Pál-, valamint a debreceni Szent Efrém-iskola diákjai is.

A találkozó imádsággal kezdődött Tatai Zoltán iskolalelkész vezetésével, majd Garda László igazgató köszöntötte a vendégeket és a helyi diákokat. „A határon túl élő magyarok 99 éve őrzik az ő magyarságukat. Más országban élnek, de ugyanúgy hozzánk tartoznak, mint a szomszéd falu vagy város emberei. Szeretnénk megmutatni nekik a mai nappal, hogy mi is testvérünknek tekintjük őket” – hangsúlyozta Garda László.

Ezt követően a vendégek kaptak szót, akik elmondták, mennyire nem könnyű ilyen hosszú időn keresztül megtartani a magyarságot egy másik országban. A kárpátaljai Batárról érkezett küldöttség nevében Gergely Terézia azt mesélte el, milyen nehéz magyarnak lenni Kárpátalján, különösen a nyelvtörvény bevezetése után.

„Képzeljetek el egy falut, ahol 833 lakos közül 830 magyar. A törvény miatt most nem szabad megszólalnunk az anyanyelvünkön, csak az otthonunkban és a templomban. Szinte lehetetlen teljesíteni! Bízunk a Jóistenben, hogy a nehézségek ellenére is ad erőt, hogy megmaradjunk magyarnak. Örülünk annak, hogy ebben a nehéz harcban sok támogatást kapunk az anyaországtól” – fogalmazott Gergely Terézia.

A Lakatos János vezette partiumi csoport Kazinczy Ferenc szülőfalujából, Érsemjénből érkezett. „Mi is érezzük, hogy Magyarországhoz tartozunk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és tanulhatunk, beszélhetünk ezen az ékes, szép anyanyelven. Ugyanúgy megtartjuk a nemzeti ünnepeket, megemlékezünk a jeles évfordulókról, mintha Magyarországon élnénk” – mondta Lakatos János.

A megnyitó után kezdetét vette a piknik. A csoportok egymás után indultak akadályversenyre, melynek útvonala az erdőben kanyargott. Az akadályversenyt követőn volt kézműves-foglalkozás, íjászkodás és természetesen előkerültek a futball-labdák is. A szabadban elfogyasztott ebédet követően rendőrkutyás bemutatót tekinthettek meg a gyermekek. A vállalkozó kedvű osztályok „pusztabusszal”, vagyis lovas szekéren is tehettek egy hatalmas kört az erdőben és a vadászház környékén.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria