Árpád-házi hercegnőt azonosítottak egy vatikáni kódex titokzatos főszereplőjeként

Kultúra – 2024. január 2., kedd | 13:46

Több mint száz éves tudományos vitára tett pontot Peter Schreiner bizantológus. A kölni egyetem professzora szerint a Vatikáni Könyvtár egyik kódexének mostanáig titokzatos főszereplője a magyarországi Anna hercegnő – közölte december 17-én az MTI.

A La Repubblica olasz napilap kulturális rovata december 17-én, vasárnap adta hírül a bizánci királylány titkának megfejtését.

Mostanáig ismeretlen volt a neve és a származása annak a királylánynak, aki a Vatikáni Könyvtár egyik görög nyelvű, sokat kutatott kódexe főszereplőjeként volt ismert. Az 1272-re datált kézirat csupán annyit árult el, hogy egy nyugati hercegnőről van szó, aki egy keleti, bizánci trónörököshöz ment feleségül. A kódexet a 17. századtól a vatikáni könyvtáros, Leone Allacci kezdte el tanulmányozni, majd 1901-ben a német Josef Strzygowski írt róla, de nem jutott el a történelmi szereplő pontos azonosításáig.

A rejtélyt Peter Schreiner bizantinológus, a kor egyik legismertebb kutatója, a kölni egyetem professzora oldotta meg, aki a titokzatos hercegnő személyét és a kézirat keletkezésének pontos körülményeit is felfedte. A hercegnő szerinte nem más, mint magyarországi Anna, V. István lánya, aki 1272-ben érkezett Konstantinápolyba, hogy feleségül menjen a későbbi II. Andronikoszhoz.

A hét pergamenlevélből álló kézirattöredék egy középkori verses-képes album, amely részletes leírást ad a leánykérésről, a Konstantinápolyba való érkezésről, a házassági szertartásról. A középpontban a külföldről érkezett hercegnő szerepel, aki a bizánci császár fiának felesége lett. Anna hercegnő alig tizenhárom évesen ment férjhez, és a kódexben megőrzött vers, valamint annak illusztrációi nászajándék gyanánt készültek közvetlenül az esküvő után. Anna annak a II. Andronikosznak az oldalán élte le életét, aki a keleti birodalom felvirágoztatásáról, reneszánszáról ismert.

A kéziratot idén az MTA Könyvtár és információs Központ támogatásával restaurálták.

A tudományos eredményeket a Collegium Hungaricum római magyar kulturális intézetben mutatták be a Vatikáni Könyvtárral közösen megrendezett konferencián. 

A kézirat tudományos bemutatása és feldolgozása 2024-ben jelenik meg a Vatikáni Könyvtár sorozatában, tizenhét európai kutató közreműködésével, Peter Schreiner, valamint Németh András, a könyvtár görög kézirati kurátora és Vasiliki Tsamakda művészettörténész szerkesztésében.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia/Árpád-házi Anna esküvője II. Andronikosz bizánci császárral

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria