Ars Sacra: Sík Sándor-emléknapot szerveznek a piaristák

Megszentelt élet – 2014. szeptember 19., péntek | 16:17

Sík Sándorra emlékeznek szeptember 20-án a Szent István-bazilikában a piarista szerzetes, költő, irodalmár születésének 125. évfordulója alkalmából – tájékoztatta a Magyar Piarista Rendtartomány az MTI-t.

A Belvárosi Művészeti Napok és az Ars Sacra Fesztivál keretében tartandó eseményen az ünnepi szentmisét Labancz Zsolt piarista tartományfőnök mutatja be. A program keretében irodalmi konferenciát tartanak, amelynek előadói között szerepel Jelenits István piarista teológus, irodalmár; Borián Tibor piarista szerzetes, tanár; Koltai András történész, levéltárvezető és Miklós Péter történész.

Késő délután a Szent István téren rendhagyó cserkészperformanszt mutatnak be.

Az emléknap befejező programja A százgyökerű szív című összművészeti est. A darabot, amelynek ez lesz az ősbemutatója, Dóczy Péter színművész álmodta meg és vitte színre. Az előadásban prózai részek, mozgásszínházi elemek váltakoznak Sík Sándor megzenésített verseivel.

Sík Sándor (1889–1963) Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár, akadémikus a 20. század legjelentősebb vallásos szellemű lírikusainak egyike. 1903-ban lépett be a piarista rendbe, 1910-től a váci, majd a budapesti piarista gimnáziumban tanított. 1911-ben Münchenben ismerkedett meg a cserkészmozgalommal, hazatérve a magyar cserkészet egyik alapítója, a Magyar Cserkészszövetség elnöke lett.

Az első világháborúban tábori lelkész volt Péterváradon. 1919-ben tagja lett a Szent István Akadémiának, 1923-tól a Kisfaludy Társaságnak. 1930-tól a szegedi egyetemen tanított, kutatási területe a barokk korszak irodalma volt, az esztétika és a verstan. 1934-ben fejeződtek be az új magyar katolikus kántorkönyv, a Szent vagy, Uram! munkálatai, amelynek szövegeit egységesítette, részben pedig ő maga írta. Népszerű volt rádiós műsora, magyar szentekről szóló sorozata könyvben is megjelent. 1943. május 2-án római katolikussá keresztelte Radnóti Miklóst a budapesti Szent István-bazilikában. Budapestre 1945-ben költözött vissza, az Országos Köznevelési Tanács ügyvezető alelnökeként dolgozott. 1946-ban rendjének tartományfőnöki tanácsosa, majd 1947. október 1-jétől magyarországi tartományfőnöke lett. Irodalomtörténeti és esztétikai tárgyú művei is igen jelentősek.

Sík Sándor István király című tragédiáját láthatják az érdeklődők szeptember 27-én este hétkor a pesti piarista kápolnában. A budapesti Evangélium Színház előadását Pataki András rendezte, a főszereplő Pelsőczy László, aki a kultikus Szörényi–Bródy-rockoperában, az István, a királyban a címszerepet alakította.

Vezetett kiállításon kaphatnak ízelítőt a Piarista Központi Könyvtárban őrzött könyvkülönlegességekből azok, akik szeptember 24-én vagy 25-én 17 órakor felkeresik a bibliotékát. Egyebek között Magyarország egyik legtöbb képpel illusztrált kódexét is bemutatják, megtekinthető lesz II. Rákóczi Ferenc ábécéskönyve és sok más érdekesség. (A kiállítás megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a pkk@piarista.hu e-mail címen.)

Az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából a Piarista Múzeum a frontot megjárt piarista szerzetesekhez, illetve öregdiákokhoz kötődő relikviákkal, fényképekkel és visszaemlékezésekkel szemlélteti a „Nagy Háború” borzalmait és a lövészárkokban meg-megcsillanó reményt. Szeptember 22–28-ig 16 és 18 óra között tekinthető meg a kiállítás.

A múzeum országos szinten is jelentős numizmatikai gyűjteményéből, a legszebb ógörög, római érmékből, illetve a magyar pénzverés történetének mérföldköveihez kapcsolódó pénzekből szemezget az Ars Sacra keretében. A numizmatikai bemutató szeptember 20-án, 21-én, 23-án és 28-án 14.30 és 18 óra között látható.

A piarista kápolna sekrestyéjében szeptember 27-én 14–18 óra között a híres privigyei „szellemkönyvet” mutatják be számos barokk monstrancia, ereklyetartó, miseruha és néhány festmény társaságában. (Az utóbbi három program megtekintéséhez is előzetes bejelentkezés szükséges, a borbas.peter@piarista.hu e-mail címen.)

Magyar Kurír