Ártatlannak nyilvánítottak egy istenkáromlással vádolt keresztényt Pakisztánban

Kitekintő – 2024. február 22., csütörtök | 10:27

A Fides, az Evangelizációs Dikasztérium hírügynökségének február 16-i jelentése szerint enyhültek a társadalmi és vallási feszültségek a pakisztáni Pandzsáb tartományban, Fajszalábád térségében, miután az istenkáromlással vádolt Junisz Maszihot ártatlannak nyilvánították, felmentették a vádak alól, és a rendőrség szabadon engedte a keresztény férfit.

A férfit az elmúlt napokban istenkáromlás vádjával tartóztatták le, miután egy nő feljelentette. Szuszan Fatima azzal vádolta, hogy belépett az otthonába, és megtámadta, kifejezve, hogy nem tartja tiszteletben a Koránt. A nő és családja közel másfél éve tért át az iszlám hitre.

A feljelentést követően Junisz Maszih önként jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztázza az esetet. (Az arab eredetű Maszih név jelentése: Messiás;  gyakori keresztény vezetéknév Indiában és Pakisztánban, sokan a kereszténységre való áttérésük után veszik fel ezt a nevet – a szerk.) A helyi keresztények megerősítették a férfi ártatlanságát, és koholt vádakról beszéltek. A kihallgatások fordulatot hoztak: Szuszan Fatimát is letartóztatták, hogy további vizsgálatokat folytassanak az esettel kapcsolatban. Ez az érdekes fejlemény rávilágít arra, hogy istenkáromlási vádak esetén alapos vizsgálatra van szükség a felelősség és az igazság megállapítása érdekében.

A Maszih család jogi védelmét ellátó Aneeqa Maria Anthony ügyvédnő hangsúlyozta: a fajszalábádi keresztény közösségben bizalmat ébresztett e peres ügy pozitív kimenetele, különösen azért, mert a hatóságok támogatták az igazságszolgáltatást és minden egyén jogainak védelmét, vallási meggyőződésüktől függetlenül. „Maszih esete felhívja a figyelmet a tisztességes és pártatlan jogi eljárások fontosságára és a hamis vádak veszélyére” – mutatott rá a CLAAS rövidítésű jogi és kártérítési civil szervezet.

Sakur Alam dzsaranvalai lelkipásztor szerint az incidens mögött feltételezhetően egy földvita áll, az istenkáromlás vádja csak hamis ürügy lehetett. „A rendőrségnek kötelessége feltárni az igazságot, megakadályozva az istenkáromlási törvényekkel való visszaélést a személyes vitákban” – jegyezte meg a lelkipásztor.

Naszir Szaíd, a CLAAS civil szervezet vezetője szerint „Junisz Maszih esete rávilágít az istenkáromlási törvényekkel való visszaélésre Pakisztánban”. Elismerően szólt az ügy megfelelő belátással történt kivizsgálásáról, ami Maszih szabadon bocsátásához és Fatima letartóztatásához vezetett, aki hamisan vádolta meg a férfit. „Ez azonban nem elszigetelt eset. Az ilyen esetek, ha nem vizsgálják ki, tragikus következményekkel járhatnak: néhány ártatlan ember hosszú évekig börtönben sínylődhet, akár meg is ölhetik őket” – hangsúlyozta Naszir Szaíd.

A Fajszalábád térségében található Dzsaranvalában 2023 augusztusában történt „kollektív támadásnak” is hasonló volt a dinamikája: istenkáromlással vádoltak két keresztényt, akik tagadják a jogsértést, hamis vádaknak nevezve azokat. A civil szervezet vezetője szerint Pakisztán új kormányának, amely a közelmúltbeli választások után alakul meg, „törvényi reformokat kell végrehajtania a további igazságtalanságok megelőzése és minden állampolgár jogainak védelme érdekében”.

A pakisztáni büntető törvénykönyv szerint az istenkáromlás halálbüntetéssel vagy életfogytiglani börtönbüntetéssel büntethető, három cikkely – ​​együttes nevén a „blaszfémiatörvény” – alkalmazásával, amelyek súlyosan szankcionálják az iszlám hittel szembeni káromlást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria