Asia Bibi: Isten meg fogja hallgatni az imáimat, és kijutok a börtönből

Kitekintő – 2011. február 23., szerda | 10:51

Isten meg fogja hallgatni az imáimat, segít kijutni a börtönből és hazamenni a családomhoz – mondta az El País című spanyol napilapnak a pakisztáni Lahoréhoz közeli Sheikhupura börtönben fogvatartott Asia Bibi, akit blaszfémia, azaz az országban érvényes, káromlási törvény miatt ítéltek halálra.

Asia Bibi az egyetlen, akit halálra ítéltek a 2400 fogva tartott közül – akiknek 95 százaléka férfi. Idén júniusban lesz két éve, hogy fogva tartják a 45 éves, keresztény családanyát. Mint a spanyol napilapnak kifejtette, semmi mást nem csinál, csak Bibliát és más vallásos irodalmat olvas, valamint főz magára, naponta háromszor.

Azt is elmondta, hogy sosem beszélt Mohamed ellen. Az egész úgy kezdődött, hogy egy adószedő, aki szabadon engedte az állatait Bibiék házában, inzultálta őt, aztán kampányba kezdett ellene. Pár nap múlva, amikor étkezésre került a sor a földön, ahol dolgozott, néhány asszony közölte vele, nem ihatnak ugyanabból a pohárból, amiből egy keresztény már ivott. Ebből némi vita kerekedett, majd újabb pár nap múlva már a börtönben találta magát.

A muszlim radikálisok ötezer dollárt ígérnek annak, aki meggyilkolja; a férje nem tud dolgozni, a gyerekei nem tudnak iskolába menni, mert mindannyiuk a muszlim radikálisok célpontjai. Mégis, amit Bibi a leginkább sajnál, az az, hogy nem láthatja felnőni 12 éves fiát, Ishamot.

A muszlim radikálisok a bírósági eljárásra is hatással vannak. A pakisztáni törvények szerint akárkit meg lehet gyanúsítani blaszfémiával, azaz Allah, Mohamed vagy a Korán gyalázásával, és ehhez még bizonyíték vagy szemtanúk sem kellenek. A gyanúsítottat azonnal bíróság elé állítják, és életfogytiglani börtönre vagy halálra ítélik. A legújabb fejlemény, hogy azt is igyekeznek blaszfémiával megvádolni, aki ezt a törvényt kritizálja. Az Asia Bibi ellen folytatott eljárás még évekig tarthat.

Magyar Kurír

(szg)