RENDKÍVÜLI HÍR: Ászja Bibi szabad, elhagyhatja Pakisztánt

Kitekintő – 2019. január 29., kedd | 11:34

A pakisztáni legfelsőbb bíróság január 29-én elutasította a felmentő ítélet elleni fellebbezést, ezért a káromlásért korábban halálra ítélt keresztény édesanya végre elhagyhatja az országot, ahol a szélsőségesek fenyegetése miatt nincs biztonságban az élete.

2018. október 31-én a bíróság már felmentette a káromlás vádja alól Ászja Bibit. A szélsőségesek fellebbeztek a felmentő ítélet ellen, de ezt a legfelsőbb bíróság most elutasította: Aszíf Szájíd Khosza bíró 2019. január 29-én reggel hozta meg a végső ítéletet, amelyet az Avvenire, az olasz püspöki konferencia hírportálja azonnal közzétett. A keresztény édesanya kilenc évet töltött börtönben, most végre elhagyhatja az országot és találkozhat lányaival, akik valószínűleg már külföldön vannak.

A végső ítélet meghozataláig Ászja Bibit védett, titkos helyen rejtették el. Csak félig volt szabad, hiszen az iszlamista csoportok halállal fenyegették, ha elhagyja az országot. Ezekben a nehéz hónapokban mindvégig vele volt férje, Asik Mászih. Védőügyvédje, a muszlim Szajful Maluk az őt ért fenyegetések miatt már tavaly november 3-án kénytelen volt elhagyni az országot, Hollandiában és az Egyesült Királyságban talált menedéket, de most úgy döntött, visszatér Pakisztánba, hogy jelen legyen a végső ítélet kihirdetésekor.

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria