Átadták a felújított székesfehérvári Szent István király-székesegyházat

Hazai – 2016. szeptember 6., kedd | 11:42

Befejeződött a 2014 nyarára életveszélyes állapotúvá vált székesfehérvári Szent István király-székesegyház tetőzetének és homlokzatának teljes renoválása. Spányi Antal megyéspüspök szeptember 3-án ünnepélyes keretek között mondott köszönetet a támogatóknak és a munkában közreműködő szakembereknek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az a templom, amely az egyházmegye és a város első temploma, megmenekült, mert volt akarat és összefogás, mert tudtunk valami szépért együtt tenni. S nemcsak olyanokkal, akikkel a hit közösségében élünk, hanem együtt tudtunk tenni olyanokkal is, akik azért mozdultak meg, mert tudták és értették, hogy ez a templom – amely szakrális hely, szent hely a hívek számára – érték, művészettörténetileg is fontos emlék a városnak és az országnak” – hangzott el Spányi Antal megyéspüspök bevezetőjében, aki a Székesfehérvári Egyházmegye nevében mondott köszönetet mindazon nagylelkű adakozóknak, akik lehetővé tették a székesegyház teljes külső renoválását.

A főpásztor köszönetet mondott a magyar kormánynak, Székesfehérvár városának, a polgármesternek és mindazoknak, akik megszavazták a templom felújítására szánt forrást, és tudtak nagylelkűen adakozni éppúgy, mint az a sok-sok ember és intézmény, amely jelentős vagy akár jelképes összeggel támogatta a templom megmentését.

Beszédében arra is kitért, ha már az egykori Szent István-i templom romjaiban van, – amely bizonyos értelemben az ország első temploma, a magyar keresztény államiság bölcsője, és így szent hely –, akkor Székesfehérvár, az ország történelmi fővárosa megérdemli, hogy ilyen főtemploma legyen, ilyen utódtemplommal dicsekedjen. Végezetül a megyéspüspök áldást kért mindazokra, akik a felújítási munkálatok részesei voltak, akár szakmai, akár tervező, akár kétkezi munkájukkal.


Az átadási ünnepségen ezután Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár szólalt fel, aki a főpásztorhoz kapcsolódva ugyancsak köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek támogatásával a felújítás megvalósulhatott. Személyes hangú beszédében felidézte, hogy a székesfehérvári bazilikában az elmúlt évtizedben mély lelkiséget tapasztalhatott meg. A ministránsok, a fiatalok és a családok, valamint az egyházi iskolák diákjai és tanárai az itt otthonra lelt első magyar szent családtól támaszt, segítséget kaphattak az élethez, amelyre mindannyiunknak nagy szüksége van. „Ezért is volt fontos a bazilika megújulása, amely a jövőbe vetett bizalmat és az összefogás erejét sugározza” – mondta az államtitkár, majd Isten áldását kérte Spányi Antal püspökre és mindazokra, akik sokat tesznek azért, hogy Székesfehérvár ha jogilag nem is, de az ország történelmi fővárosa lehessen.


Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédében megköszönte Magyarország kormányának, hogy elsőként sietett Székesfehérvár és az egyházmegye segítségére, és ennek a közösségnek ismételten segítő kezet nyújtva megalapozta a felújítás lehetőségét. Majd megköszönte Spányi Antal püspöknek és munkatársainak áldozatos munkájukat, ami alapján a felújítás megvalósulhatott. Ugyancsak köszönetet mondott azoknak a civil szervezeteknek, illetve magánszemélyeknek, akik közadakozással járultak hozzá a felújításhoz. A polgármester szólt a hamarosan induló Árpád-ház Programról, és azon belül az Ország Bölcsője programról is, mely lehetőséget teremt majd arra, hogy a régi és új bazilikát szimbolikusan is összekössék, és Székesfehérvár ismét Európában is híres zarándokhellyé váljék.


Az ünnepi esten több liturgikus ének felcsendült a Vakler Anna vezette Vox Alba együttes, valamint a MusiColore Énekegyüttes előadásában. Rövidfilmet is vetítettek a székesegyház történetéről és a felújítás során végzett kutatások eredményeiről.

A Szent István-székesegyház az évszázadok viharában címmel az épület történetét bemutató fényfestés zárta az ünnepséget, melynek kísérőzenéje Borlói Rudolf zeneszerző, a Hermann László Zeneiskola nyugalmazott igazgatója Missa Numerosa című művén alapult, amit Vincze Pál 8. zsoltárhoz írt kórusműve egészített ki. A zeneművek felvételeit a székesfehérvári MusiColore Énekegyüttes és a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusa Kneifel Imre karnagy vezetésével készítették.


Az épület 800 éves történetét és a hozzá kapcsolódó egyházi és világi személyeket bemutató látványos műsor három részből állt. Az első egység a világot teremtő Mindenható Istennek való hálaadásról szólt, melyet köszönetnyilvánítás és tiszteletadás követett a templom építését, felújításait lehetővé tevő támogatóknak és az építőnek. Ekkor jelenítették meg a templom homlokzatán az északi toronykeresztben idén megtalált időkapszulába rejtett dokumentumokat. A következő részben a székesegyház épületének története elevenedett meg. A közönség a középkori templom építését, majd a török hódoltság alatti részleges pusztulását, valamint a kora újkori újjáépítés küzdelmeit láthatták. Lenyűgöző volt a déli torony 1742-ben történt leomlásának megjelenítése. A vetítés harmadik részében feltűntek Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella, vagyis a Magyar Szent Család ereklyéi, valamint a székesegyházban különösen tisztelt szentek ábrázolásai. A leromlott állapotból átalakuló, megújított épület látványa zárta a produkciót.


Az est folyamán Székesfehérvár polgárainak további négy alkalommal vetítették le a látványos műsort.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria