Átadták a leválasztott Szent Gellért-ereklyét a bakonybéli bencés közösségnek Székesfehérváron

Hazai – 2018. március 16., péntek | 13:27

Halmos Ábel OSB, a Szent Mauríciusz-monostor perjele kérésére Spányi Antal megyéspüspök Szent Gellért Székesfehérváron őrzött ereklyéjéből leválasztott partikulát ajándékozott a bakonybéli bencés közösségnek. Az ereklyét március 8-án adta át a főpásztor.

Az eredetei ereklyét, a szent sípcsontjának felső darabját, 1870 augusztusában Simor János bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek adományozta a székesfehérvári székesegyháznak.

A Szent Gellért-ereklye leválasztására a székesfehérvári püspöki palota magánkápolnájában került sor Spányi Antal püspök, Halmos Ábel OSB perjel és Vásárhelyi Anzelm OSB alperjel jelenlétében. Az eseményen részt vett Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató, Szabó János ötvösművész és fémrestaurátor, Mózessy Gergely gyűjteményigazgató, Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója és Altorjay Áron orvosprofesszor.

Az ereklye megosztása után a bencések által hozott ereklyetartóba, vagyis capsulába helyezték el a leválasztott partikulát, és rögzítették az „Ex ossibus S. Gerhardi” azonosító feliratot. Spányi Antal megyéspüspök lepecsételte a bencéseknek átadott ereklyetartót, majd az ereklyéket az oltárra helyezve a főpásztor vezetésével a jelenlévők imádkoztak a vértanú püspök földi maradványai előtt.

Idén januárban kezdődött a Szent Mauríciusz-monostor felújítása és turisztikai fejlesztése.

Az ereklyét március 24-én, ünnepélyes keretek között helyezik el a bakonybéli templom új oltárában.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria