Átadták a Mindszenty-emlékérmeket

Hazai – 2016. november 4., péntek | 16:28

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke Budapesten, az Országházban adta át november 4-én a Mindszenty József bíborosról elnevezett kitüntetéseket.

Az idei díjazottak: Berszán Lajos címzetes kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítója, Bakos-Tóth Márta klinikai gyermek-szakpszichológus, a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának alapítója, valamint a keresztény MÉCS Családközösségek és vezetői, Ménesi Balázs és Krisztina.

Lezsák Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: az emlékérmet azok kaphatják meg, akik sokat tettek a keresztény hit és a keresztény világnézet védelméért, megerősítéséért.

Berszán Lajos áldozatos lelkipásztori és iskolateremtő tevékenységéért, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum megalapításáért és irányításáért, továbbá a moldvai és székely gyerekek szellemi felemeléséért végzett állhatatos munkájáért kapta az elismerést.

Bakos-Tóth Márta négy évtizedes gyógyító szolgálatáért, a daganatos gyerekeket és családjukat segítő rehabilitációs módszer kidolgozásáért, valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának megalapításáért és vezetéséért részesült az emlékéremben.

A keresztény MÉCS Családközösségek és vezetőik, Ménesi Balázs és Krisztina pedig „két évtizedes nemzetmegtartó tevékenységükért” vehették át a Mindszenty-emlékérmet.

Az emlékérem átadása után az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Mindszenty József emléktábláját az Országházban.

A 2004-ben alakult Mindszenty Társaság célja Mindszenty József emlékének ápolása, a bíboros történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, valamint életútja feltárásának támogatása és boldoggá avatásának szorgalmazása.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria