Átadták Pécsen a Tüke-díjat

Hazai – 2016. január 25., hétfő | 10:03

Január 21-én, csütörtök délután a pécsi székesegyházban Garadnay Balázs kanonok, a Tüke Alapítvány alapító tagja celebrált ünnepi szentmisét, majd a Dóm-kőtárban adták át a díjakat.

Az eseményen bejelentették: az alapítvány kuratóriuma úgy határozott, hogy kiemelkedő, példaadó tevékenységük elismeréseként 2016-ban két személynek is adományoz Tüke-díjat.

A Tüke Alapítvány a pécsi polgárok ajánlásának figyelembevételével úgy döntött, hogy Ádám Antal jogászprofesszor és Nagy Imre irodalomtörténész kapják a rangos elismerést.

Figyelemmel kísérve a Pécsen működő civil szervezetek tevékenységét, idén a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Mecsek Egyesületnek is elismerő oklevelet és emlékérmet adományozott a kuratórium.

A Tüke-díjat a pécsi polgárok szavazata alapján olyan személy kaphatja meg, aki Pécs fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult. Pécs több évszázados életét mindig is markánsan befolyásolták azok az értékes tradíciók, amelyek legfőbb hordozói, átörökítői a tükék, a városhoz ezer szállal kötődő tősgyökeres lakosok, lokálpatrióták.

A Polgári Kör Pécs Egyesület 1997. július 1-jén hozta létre a Tüke Alapítványt. Az alapítvány elsőként Zsolnay Vilmos születésének 170. és a Zsolnay-gyár alapításának 145. évfordulójára a Tüke díszkút felállítását tűzte ki célul. Az alapítvány 2003-ban úgy döntött, hogy a tisztelet és megbecsülés kifejezésére létrehozza a Tüke-díjat azok számára, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, nyújtanak Pécs felemelkedése érdekében.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria