Az 1945-ös oroszországi deportálás áldozataiért mutattak be szentmisét Temesváron

Külhoni – 2021. január 26., kedd | 12:43

Az 1945-ös oroszországi deportálás áldozataiért mutatott be szentmisét január 20-án a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban Dirschl Johann, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye általános helynöke, a templom plébánosa.

A szertartást az egyházmegyéből a Szovjetunióba deportált katolikus német hívek (bánsági svábok és hegyvidéki németek), valamint az ország más részeiből (Szatmárból, Máramarosból, Olténiából, Erdélyből, Bukovinából és Dobrudzsából) származó, más vallási felekezethez tartozó áldozatok lelki üdvéért ajánlották fel.

A szovjet hatóságok által elrendelt és 1945 januárjában megkezdett deportálásnak munkaképes férfiak és nők ezrei estek áldozatul, de ugyanúgy áldozatoknak tekinthetők az otthon magukra maradt idősek és gyermekek is.

A megemlékező liturgiát a temesvári püspökség, a Temesvár I. Belvárosi Római Katolikus Plébánia és a Bánsági Német Demokrata Fórum közös kezdeményezésére szervezték. Koncelebrált Márton Gábor Benedek kisegítő lelkész. A szentmisén jelen volt Johann Fernbach, a Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke; Ignaz Bernhard Fischer, az Egykori Oroszországi Deportáltak Egyesületének elnöke és Dagmar Șiclovan, a „Stefan Jäger” Alapítvány elnöke.

Dirschl Johann általános helynök szentbeszédében felidézte a 76 esztendővel ezelőtti eseményeket, amikor a Szövetséges Ellenőrző Bizottság a 31. számú jegyzékkel a Szovjetunió „újjáépítése” címén kényszermunkára küldte a romániai németeket, a 17 és 45 év közötti német férfiakat, illetve a 18 és 30 év közötti német nőket, kivéve a várandósokat, az egy évnél fiatalabb gyermeket nevelőket, illetve a munkaképteleneket. Kezdetben mintegy százezer emberről volt szó, végül közel 68-70 ezer embert deportáltak a Szovjetunióba. A Bánságból körülbelül 33 ezer svábot és németet, Erdélyből több mint 30 ezer szászt és mintegy ötezer szatmári svábot hurcoltak el. A bánsági deportáltak közül mintegy ötezren haltak meg a Szovjetunióban vagy az út során az alultápláltság, a rossz egészségügyi ellátás, a higiénia hiánya, a nehéz munkafeltételek vagy a kegyetlen hideg miatt, és voltak, akiket megöltek.

A megemlékező szentmisét értük, valamint az otthon maradott és elhunyt családtagjaikért ajánlották fel. Az olvasmányt Christian Rudik, a temesvári román opera igazgatója olvasta fel. A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista látta el. Mivel a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó óvintézkedéseknek megfelelően a hívek csak korlátozott számban lehettek jelen, a szentmisét a plébánia Facebook-oldalán online közvetítették.

Forrás: Claudiu Călin/Temesvári Római katolikus Egyházmegye

Fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria