Az Aranyvonat ereklyeszállító kocsijával utazhattak Dorogra az eucharisztikus kongresszus vendégei

Hazai – 2021. szeptember 8., szerda | 17:10

Az 1938-ban rendezett budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején emlékezett meg az ország Szent István király halálának 900. évfordulójáról is, melynek alkalmából három éven át vitték az ország egyik településéről a másikra a Szent Jobbot a legendás Aranyvonat erre a célra kialakított ereklyeszállító kocsijában.

Az eucharisztikus kongresszus vendégei szeptember 7-én nosztalgiavonattal indultak Dorogra, amelynek gőzmozdonyát az egykori Aranyvonat ereklyeszállító kocsijának másolata követte.

A múltidéző utazás végén Dorog polgármestere, Tittmann János, valamint Erdő Péter bíboros, prímás köszöntötte a vendégeket. A bíboros kiemelte: örömmel tért vissza Dorogra, lelkipásztori szolgálatának első helyszínére.

A meghívottak ezután Sáry László Cantata Dorogiensis De Eucharistia című zeneművének ősbemutatóját hallgathatták meg.

A program Esztergomban zárult, ahol a kassai vértanúk oltára előtt imádkoztak a kongresszus résztvevői, majd Mindszenty József hercegprímás sírjánál gyertyagyújtással emlékeztek meg a főpásztorról, aki jelen volt az 1938-as kongresszuson.

A II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat Szent Jobb-ereklyeszállító kocsiját a Magyar Nemzeti Múzeum irányításával a Dunakeszi Járműjavítóban építették újra öt év alatt, az eredetivel megegyezően, de a mai vasúti közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően.

Forrás és fotó: NEK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria