Az ENSZ az újszülöttmentő inkubátorok felszámolására szólította fel Lengyelországot

Kitekintő – 2015. október 20., kedd | 18:39

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága (CRC) ismét a babamentő inkubátorok megszüntetésére figyelmeztette Lengyelországot, a lengyel gyermekjogi ombudsman ezzel szemben úgy látja, hogy nem lehet lemondani az emberéleteket mentő megoldásról – jelent meg a lengyel sajtóban október 19-én, hétfőn.

Az ENSZ azután fogalmazta meg álláspontját, hogy Lengyelország szeptemberben közzétette a gyermekjogi egyezmény betartásáról szóló jelentést. A lengyel sajtó emlékeztet: az ENSZ már 2012-ben felhívott arra, hogy Európa-szerte be kellene tiltani a babamentő inkubátorokat. Arra hivatkozott, hogy ezek megsértik az újszülöttnek azt a jogát, hogy megismerje a szüleit. Az Opoka.pl lengyel katolikus hírportál ezzel kapcsolatban felidézte: a babamentő inkubátorok ellen elsőként Herczog Mária, a CRC magyar tagja lépett fel, szerencsésebbnek tartva a névtelen (anonim) kórházi szülés alkalmazását, amely lehetőséget adna az anya személyes adatainak megőrzésére és személyazonosságának későbbi megismerésére.

A lengyel sajtó idézte Marek Michalak lengyel gyermekjogi ombudsmant, aki elutasította az ENSZ álláspontját: „A bizottság a személyazonosság megismerésének jogát hangsúlyozza, de ez esetben az élethez való jog elsőbbséget élvez” – fejtette ki Michalak a PAP lengyel hírügynökségnek adott nyilatkozatában október 18-án. Az ombudsman elismerte, nem a legjobb megoldás, amikor a gyerekét felnevelni nem képes anya a babainkubátorban hagyja az újszülöttet, jobb lenne ezt a szülés után közvetlenül a kórházban megtenni. Ugyanakkor a babainkubátor jobb megoldás, mint ha az anya „erdőben vagy más veszélyes helyen hagyná” a gyermekét, a névtelen kórházi szülés pedig bonyolultabb adminisztratív eljárással jár, ami elriaszthatja az anyákat.

Lengyelországban több tucat fűtött, riasztóval felszerelt babamentő inkubátor működik, általában kolostorokban, kórházakban és gyermekotthonokban. Eddig 77 újszülöttet helyeztek el bennük. Az ENSZ álláspontja nem kötelezi Lengyelországot a jelenleg érvényes gyakorlat megszüntetésére, a következő országos jelentésben azonban be kell számolni a világszervezet által javasolt változások megvalósításáról.

Fotó: Tnooz.com

MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria