Az erények túladagolása nem jár veszélyekkel – Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Szepetneken

Hazai – 2023. január 27., péntek | 12:14

A szegények orvosára, a húsz éve boldoggá avatott Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek a Zala megyei Szepetneken január 22-én. Levetítették az életéről szóló filmet és mellékoltárt szenteltek a tiszteletére a helyi Szent Őrzőangyalok-templomban.

A szegények orvosa emléknapjához kapcsolódó ünnepen a megjelentek premier előtti vetítésen láthatták a Batthyány család által készített Boldog Batthyány-Strattmann László életét bemutató dokumentumfilmet. 

A boldog életét ezúttal a család szemszögéből ismerhetjük meg: Batthyány Boldizsár, a dédunoka kalauzolja a nézőket Dunakilititől Güssingig (Németújvár), és keresi a választ: ki volt Batthyány László, mi volt életének titka és a 21. században mit tanulhatunk tőle. Batthyány László arra mutatott példát, hogyan lehetnek boldogok az emberek – követve a keresztény tanítást és másokat boldoggá téve.

Nehéz időket élünk és szükség van kapaszkodókra – mondta köszöntőjében Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke. Nyisd ki a szemed, és láss! – ez az alapítvány idei üzenete. Ezzel utalnak arra, hogy Batthyány-Strattmann László szemorvosként sokak látását visszaadta; másrészt arra is, hogy az embernek szüksége van Istenre; harmadrészt arra, hogy észre kell vennük embertársaink gondjait és segítenünk kell rajtuk. Úgy, ahogy egykor a szegények orvosa tette.

A filmvetítés után Imre Károly háziorvos hitvallását hallgathatták meg a hívek, majd püspöki szentmise következett, amelyen sor került a Boldog Batthyány-Strattmann László-mellékoltár felszentelésére, benne a szentéletű orvos ereklyéjének elhelyezésére.

Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök kiemelte: az ember test és lélek. Sokszor a testünkkel törődünk többet, pedig a lelki izomzat erősítése, az erények „túladagolása” nem jár veszélyekkel. Erre mutatott példát Batthyány László, például a türelem kapcsán. Úgy segített a betegeken, ahogyan Cirenei Simon Jézusnak: együtt hordozta velük a keresztjeiket. Végrendeletében azt tanácsolta: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá!” – zárta beszédét Fekete Szabolcs Benedek.

Az emlékünnep bállal zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria