Az igazságosság áll a KÉSZ országos kongresszusának középpontjában

Hazai – 2011. október 7., péntek | 16:09

Az igazságosság áll a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége VIII. országos kongresszusának középpontjában – mondta el sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke, Osztie Zoltán belvárosi plébános. A kongresszust felszólalásával Orbán Viktor nyitotta meg.

Osztie Zoltán kifejtette: kétévente tartanak országos kongresszust, az idén Kövér László házelnök hívta meg őket a Parlament felsőházi termébe. A cél az, hogy rákérdezzenek az „igazságosság megvalósításának pillérjeire”. A KÉSZ tisztánlátással szeretné formálni a társadalmat, ezért igen fontosnak tartja a tényalapú értékelést, ami az értelmiségi lét alapja.

A szervezet a belső egységet is erősíteni szeretné, ezért a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a vezetés régiónként végiglátogatja majd az összes helyi csoportot. Fontos az is, hogy konkrét kérdésekre adjanak konkrét válaszokat, ebben a szervezet magasan kvalifikált értelmiségi háttere lehet a KÉSZ segítségére.

Mivel az egyházban jelenleg központi téma az új evangelizáció, ezért a KÉSZ felajánlja, hogy – tekintve erős beágyazottságát, azaz hogy az ország minden részében vannak helyi csoportjai – helyzetfelmérést készít, amivel hozzá tud járulni az új evangelizáció stratégiájának elkészítéséhez.

A Kurír kérdésére válaszul elhangzott: a KÉSZ helyi csoportjai sokféle tevékenységet végeznek, többek közt rendszeresen rendeznek előadásokat, karitatív munkát vállalnak és tartják a kapcsolatot a határon túli magyarsággal, amelyet igyekeznek segíteni is. Elsősorban Erdély és a Felvidék felé vannak erős kötődéseik, de nemrégen együttműködési megállapodást írtak alá a délvidéki Keresztény Értelmiségi Körrel, ami az egyik legnagyobb vajdasági magyar civil szervezet.

A KÉSZ péntek délután elkezdődött, szombat délután befejeződő kongresszusán Orbán Viktor nyitóbeszédét követően felszólalt többek közt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Szócska Miklós egészségügyi és Szászfalvi László egyházügyi államtitkár és Harrach Péter, a KDNP elnöke is.

SzG/Magyar Kurír