„Irgalmasság misszionáriusa” és kanonokok kinevezése Vácon

Hazai – 2021. november 8., hétfő | 13:25

Borromeo Szent Károly, a Váci Székeskáptalan védőszentje ünnepének alkalmából november 5-én a Karolina-kápolnában tartották a váci székesegyház új kanonokjainak eskütételét és a kanonoki jelvények átadását. Kocsis Imre teológiaprofesszor pedig átvehette az „Irgalmasság misszionáriusa” kinevezésről szóló okiratot, amelyet Ferenc pápa nevében küldött az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa.

A kinevezésről szóló okiratot Marton Zsolt váci megyéspüspök adta át Kocsis Imre nagyprépostnak.

A főpásztor a váci székesegyház kanonokjai közé kinevezte Varga László tiszteletbeli kanonok, tereskei címzetes apát, zeneigazgató-karnagyot és Máthé György tétmonostori címzetes prépost, esperes, püspöki tanácsost.

Az ünnepi esemény kezdetén a székeskáptalan tagjai elhunyt kanonoktársaikért imádkoztak a felújítás alatt álló székesegyház altemplomában.

Ezt követően Marton Zsolt püspök szentmisét mutatott be a Karolina-kápolnában, melyen koncelebrált Varga Lajos segédpüspök, Molnár Zsolt irodaigazgató, Kocsis Imre nagyprépost és Szádoczky Károly kanonok.

A székeskáptalan többi tagja korális ruhákban a padokban foglalt helyet.

Szentbeszédében Kocsis Imre nagyprépost Borromei Szent Károly életpéldáját méltatta, akinek fegyelmezett és fegyelmet követelő magatartása, személyes lelkipásztori elkötelezettsége példa lehet mindenki számára. A pestisjárvány idején Milánó vezetői mind elmenekültek, az érsek azonban a maradást, a közellátás biztosítását és a betegek szolgálatát tartotta kötelességének. Gyakran ment a kórházba, vigasztalta a betegeket, bátorította a betegápolókat, látogatta a temetőt, a barakkokban lakókat és a házakban vesztegzár alatt levőket.

Borromei Szent Károly áldozatos magatartása jól mutatja, hogy a lelkipásztornak a legnehezebb helyzetekben is a rábízottak mellett kell állnia – mondta a szentmise szónoka.

Kitért a Covid-járványban helytálló püspökök és papok elhivatottságára, akik tanúságot tesznek arról, hogy a hiteles pásztor, akár saját életét is kockáztatva, nem hagyja magára a lelki megerősítésre vágyódó beteg testvéreit. Kocsis Imre nagyprépost arra buzdította társait, hogy imádkozzanak a fertőzésben elhunyt papokért, és kérjék az Úr kegyelmét, hogy a mostani megpróbáltatás idején is mindig képesek legyenek a csüggedőkbe lelket önteni, és az Úr irgalmas szeretetét szavaikkal és tetteikkel közvetíteni.

Prédikációja után a nagyprépost felolvasta a két új kanonok kinevezési iratát. Ezt követte az eskütétel és az ünnepélyes beöltöztetés.

Varga László egyházzenei szolgálatának elismeréséért részesült a mesterkanonoki kitüntetésben, aki három és fél évtizede vezeti odaadással a váci székesegyház Szent Cecília kórusát. Karnagyi szolgálatával lelkipásztori munkát végez és közösséget formál. Országos és egyházmegyei szinten vezető szerepet tölt be a magyar liturgikus és egyházzenei életben és oktatásban, számos kiemelkedő funkciót lát el. Tíz éve indította el a Váci Székesegyházi Kórusiskolát, elősegítve ezzel a nemes szent zene oktatásának, valamint a fiatal generációval való megismertetésének és megszerettetésének ügyét. A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei szolgálatának szervezésében és megvalósításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A mesterkanonoki titulus a régebbi időkben iskolavezetéshez volt rendelve, mely hagyomány folytatása Varga László életében nem csupán cím és elismerés, hanem valóságos feladatkör és tevékenység, hiszen a kórusiskola szakmai irányítója és művészeti vezetője – hangzott el méltatásában.

Máthé György a négy és fél évtizede hűségesen és eredménnyel végzett papi szolgálatának elismeréseként kapta a mesterkanonoki kinevezést. Kiváló eredményeket ért el a hitoktatás terén; nagyszerű közösségi programszervező, és részt vállalt a hivatásgondozásban is. Váci főesperesként, szolnoki, majd érsekvadkerti kerületi esperesként nagy gonddal segíti a papságot az adminisztrációs és lelkipásztori ügyekben.

A 2008-ban Vácott és a 2011-ben Szolnokon megrendezett váci egyházmegyei találkozó szervezője volt. Az 1957-ben meggyilkolt Kenyeres Lajos atyáról történő évenkénti megemlékezés felkarolója. Szívügye, hogy Boldog Sándor István szalézi szerzetes, vértanú tisztelete minél jobban elterjedjen. Nevéhez kötődik a szolnok-belvárosi templom, valamint a szolnok Vártemplom nagyszabású rekonstrukciója. Jelentős szerepe volt a szalézi rend női ágának mogyoródi letelepedésében, valamint a katolikus óvoda megalapításának elősegítésében. Felkarolta az angolkisasszonyokat, akik Boldogasszony Nővérei címmel a Váci Egyházmegyében nyilvános társulásként működnek. 2021-ben Szolnok díszpolgára lett.

Az új mesterkanonokok nevében Máthé György mondott beszédet, amelyben megköszönte a testületbe való befogadást, majd Marton Zsolt megyéspüspök is kifejezte örömét.

Az ünnepi eseményen Szurdok Ildikó karvezető tanár vezényletével a Székesegyházi Kórusiskola negyedik osztályos tanulói végezték a zenei szolgálatot.

A püspöki megbecsülés jele, ha egy lelkipásztor kanonoki kinevezést kap.

A török hódoltság előtti időkben a kanonoki testületek a székeskáptalanok – a nagyprépost, az olvasókanonok, az éneklőkanonok, az őrkanonok, valamint a mesterkanonokok – a püspök tanácsadó testületei voltak, melyeknek tagjai egy helyen lakva közösségi életet éltek, együtt végezve a zsolozsmát.

A székeskáptalanok a jelenben testületi megbeszéléseket tartanak, javaslatokat tesznek, és főpásztoruk segítségére vannak. Tagjaik különféle feladatokat látnak el.

A székeskáptalanok imádságos közösségek, melyek képviselik és őrzik a múlt értékeit, megfelelve a jelenkor kihívásainak.

Forrás: Váci Egyházmegye

Szöveg: Bölönyi Gabriella

Fotó: Czinege Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria