Az Oltáriszentség tisztelete – versben

Hazai – 2021. július 7., szerda | 20:59

Nagy volt az érdeklődés az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó versmondó verseny iránt, amelynek döntőjét július 3-án tartották a borsodi megyeszékhelyen, a Miskolci Akadémiai Bizottság (MTA-MAB) székházában.

A 10–14 és a 14–18 év közötti kategóriákban több mint hatvanan jelentkeztek. A szervezők a versenykiírás szerint olyan fiatalokat vártak, akik betöltötték a tizedik életévüket, és nem profi versmondók. Pályázni témájában az Eucharisztiához kötődő magyar költeménnyel lehetett. A pályázók szavalataikat videofelvételen küldhették be, egy rövid bemutatkozó levél kíséretében.

Július 3-án, a döntőn a kategóriák legjobbjai már személyesen versenyeztek.

„A hit mindig nagy szerepet játszott az életemben, és az Oltáriszentség vételétől erőt tudok meríteni mindennapjaimhoz. Most

új és érdekes dolgot próbáltam ki, megpróbáltam az Eucharisztia iránti szeretetemet megjeleníteni egy vers elszavalásával…”

– írta bemutatkozásában Képes Lóránt, aki Felvidékről jelentkezett versmondóként. Gondolata akár mottója is lehetett volna az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó miskolci szavalóversenynek.

„Csodálatos délelőttön vagyunk túl, feltölthettük lelki tartalékainkat a gyönyörű versekben megjelenő örök igazságból és szent szeretetből. Nyertek azok is, akik mondták a verseket, s azok is, akik hallgatták” – mondta a zsűri elnöke, Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Online beküldött előadásokból az előzsűri választotta ki a döntőbe meghívott, kategóriánként tíz-tíz versenyzőt, akiket aztán élőben Kubik Anna színművésznő, Ötvös Éva előadóművész, Kincses Károly Déryné-díjas színművész, Koós Ede, az Egri Érseki Papnevelő Intézet teológiai tanára, templomigazgató, plébános és Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus értékelt.

Az anyaország mellett Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is érkeztek nevezések, s a díjazottak közé is több határon túli magyar diák került.

A Miskolci Akadémiai Bizottság székházában július 3-án rendezett döntő – és gála – sok érdeklődőt vonzott, teltház előtt mondhatták a verseket a fiatalok. Többüktől is elhangzott Babits Mihály Eucharistia című műve, de hallhattuk Faustina nővér, Kurczina Terézia vagy Vasadi Péter Oltáriszentségről írt csodálatos költeményeit is.

A versenyzők elmondták: kezdetben úgy készültek, mint más, hasonló megmérettetésekre, de amikor a tanuláson túl a mű értelmezése, a hangsúlyok kijelölése volt a feladat, azt már egyfajta hittanóraként, lelkigyakorlatként élték át.

A versekhez mellékelt bemutatkozásukból kitűnik istenszeretetük. Egy nagyváradi lány, Gyarmati Noémi Krisztina szavaival: „Az Eucharisztia biztos pont az életemben, sőt talán a legbiztosabb.

Az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus tanító és jó barát, aki tud titkot tartani, mindent meghallgat, nem fordít hátat, nem nevet ki.

Erőt ad minden alkalommal, amikor néven szólítjuk. És Ő az, aki mindannyiunkat egybefűz…”

A rendezvényt az Éltető Lélek Alapítvány, a Miskolci Versbarátok Köre és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci csoportja szervezte. Az ötletgazda és főszervező Horta Rita (a Versbarátok Körének vezetője) a közönséghez szólva a Teremtőhöz nemrég megtért édesanyjára emlékezett, neki is ajánlva a rendezvényt. Elmondta: tízéves kislányként édesanyja ott volt a ’38-as budapesti eucharisztikus kongresszuson, ahonnan feltöltekezve tért haza. „Egy kis magot elültettek a szívébe, ami aztán gyönyörű fává terebélyesedett. Csodákat látott ott ez a kislány. Látta, hogy a több tízezres tömeg pisszenés nélkül hogyan hallgat végig szertartásokat, hallgatja végig Pacelli bíboros beszédét, látta, hogy a vihar hogyan áll el egyik pillanatról a másikra, ahogy elkezdődött a szentmise,

és rácsodálkozhatott, nyakas nagyapja hogyan változott meg a férfiak éjszakai miséje után, és közeledett egyre inkább a Jóistenhez…”

Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió riporterének műsorvezetésével hallhatták a jelenlévők Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, a NEK hírnöke és Vihula Mihajlo gitárművész előadását, a Versbarátok Köre Corpus Christi című műsorát, illetve gondolatokat Dragonits Mártától, az Ars Sacra Alapítvány és a NEK művészeti albizottságának elnökétől, Juhász Ferenc mindszenti plébános, esperestől és Várhelyi Krisztinától, az Éltető Lélek Alapítvány képviselőjétől.

A rendezvény vendége volt Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára is, aki különösen örült annak, hogy a NEK-hez kapcsolódó szavalóversenynek nem a főváros, hanem egy vidéki nagyváros adott otthont.

A győztesek listája ITT olvasható.

A két kategória első három helyezettjének szavalatai meghallgathatók az Új Misszió oldalon.

Szöveg és fotó: Dobos Klára

Forrás: NEK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria