Az üldözött keresztényekről szóló angol nyelvű könyv jelent meg magyar szerzőktől

Kultúra – 2024. június 10., hétfő | 13:57

Fontos misszió meggyőzni az európai politikát arról, hogy minél többen az üldözött keresztények mellé álljanak – jelentette ki Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára június 6-án Budapesten, a Faces and Stories (Arcok és Történetek) című angol nyelvű könyv bemutatóján.

A Faces and Stories (Arcok és történetek) című kötet szerzői – Csudai Sándor, Kurucz Árpád, László Dávid, Somkuti Bálint és Szilvay Gergely – Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeinek a kereszténység megtartásáért folytatott küzdelmét, valamint azt mutatják be, hogyan segíti őket a Hungary Helps Programmal Magyarország.

Azbej Tristan az eseményen hangsúlyozta: a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, a világon több mint 360 millió embert ér diszkrimináció, fenyegetés vagy üldöztetés azért, „mert megvallják Jézus Krisztus nevét”.

Ez korunk egyik legnagyobb és egyben legelhallgatottabb humanitárius és emberi jogi válsága – tette hozzá. Az államtitkár megjegyezte: az a közömbösség vagy tagadás, amellyel a nyugati politikusok többsége az üldözött keresztények ügyéhez állt, azt is mutatja, hová jutott az európai értékrend.

Azbej Tristan kiemelte: a közel-keleti válság rámutat a háború és a béke kérdésére, félmillió ártatlan civil áldozatot gyászolnak Szíriában, és több mint 11 millió szíriai hagyta el otthonát. A fegyveres konfliktus Irakra is rászabadította az Iszlám Államot, a menekültáradat pedig az európai kontinens biztonságát is veszélyezteti.

Az államtitkár arról is beszélt: a legvéresebb keresztényüldözés ma Nigériában folyik, az óvatos becslések szerint tavaly négyezer nigériai keresztényt gyilkoltak meg a hitük miatt.

Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő emlékeztetett: már a program kezdetén célként fogalmazták meg az üldözött keresztények hatékony segítése mellett a közöny elleni harcot is.

Örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány a kezdetektől érzékenységet mutatott az üldözött keresztények iránt, és azóta is a keresztények védelme áll a Hungary Helps Program középpontjában.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria