Az ungvári székesegyház búcsúját ünnepelték

Külhoni – 2018. október 9., kedd | 16:54

Szeptember 27. a Julián-naptár szerint Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe – ez a nap az ungvári főtemplom búcsúünnepe is. Az ünnepi szertartáson Milan Šašik munkácsi megyéspüspök felkérésére idén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondott homíliát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szent Liturgiát Milan Šašik megyéspüspök, Nil Luscsak segédpüspök és Szocska Ábel püspök az egyházmegye több papjával együtt végezte.

Köszöntőjében Milan Šašik arra emlékeztetett, hogy Szocska Ábel több szállal is kötődik a Munkácsi Egyházmegyéhez, mivel a nagyszőlősi járásban, Batáron nőtt fel. Püspökként még nem szolgált az ungvári katedrálisban, habár június 28-án, a Romzsa Tódor püspök ereklyéinek hazahozatala alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen már ő is jelen volt a meghívottak között. Így ez az alkalom mintegy püspöki „primíciának” tekinthető ebben a székesegyházban.

Szocska Ábel beszédében kiemelte: amennyiben saját szenvedéseinket, keresztünket Krisztus keresztjével egyesítjük, az ő megerősítő segítségét is érzékelhetjük mindennapjainkban. Szólt továbbá arról is, hogy a sokszor értelmetlennek és érthetetlennek tűnő szenvedések mögött az Úristen gondviselése van.

A Szent Liturgia ünnepi körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye; Munkácsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria