Barbár módon meggyilkoltak egy papot Nigériában

Kitekintő – 2021. január 19., kedd | 20:04

John Gbakaant Nigéria Niger államában, a minnai egyházmegyében fekvő Guluban a Szent Antal-templomból rabolták el, és január 16-án fogvatartói váltságdíjat követeltek érte, de időközben a Lambata és Lapai közötti út mentén rátaláltak a holttestére.

A Szent Teréz-templom plébánosa, John Jatau a sajtónak elmondta, hogy Gbakaan atya testvérével és egy másik pappal együtt január 14-én Benue államba, Makurdiba ment, hogy meglátogassa édesanyját.

Január 15-én a visszaúton a papot és testvérét fegyveres férfiak támadták meg az út mentén este kilenc körül, Tufa település közelében. A fegyveresek magukkal vitték a testvéreket, és másnap telefonáltak a minnai érsekségnek váltságdíjat követelve értük, előbb harmincmillió, majd ötmillió nairát. Ez utóbbi összeg négymillió forintnak felel meg. Közben azonban az elrabolt pap holttestét megtalálták egy fához kötözve. Macsetével gyilkolták meg, olyan brutális módon, hogy nehezen volt felismerhető. Az erdőben megtalálták az autóját is. Testvéréről nincsenek hírek, valószínűleg még az emberrablók kezében van.

A Nigériai Keresztény Szövetség (CAN) arra kérte a szövetségi kormányt, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek a vallási vezetőket érő erőszaknak. A szervezet alelnöke, John Hayab tiszteletes elmondta, hogy megrázta és fájdalommal töltötte el őket John atya halála. Északon már hatalmas méreteket öltött az erőszak: „Észak-Nigériában napjainkban sok ember félelemben él, sok fiatal tart attól, hogy pap vagy lelkipásztor legyen, mert az életük komoly veszélyben van.” Hozzátette: „Amikor az emberrablók észreveszik, hogy az áldozat pap vagy lelkipásztor, még jobban eluralkodik a szívükben az erőszak szelleme, és nagyobb váltságdíjat kérnek, olykor pedig meg is gyilkolják áldozataikat.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Fides, Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria