Barlay Ö. Szabolcs rubinmiséje

2014. június 16. hétfő 10:10

A hetven éve pappá szentelt Barlay Ö. Szabolcs ciszterci konfráter június 15-én, Szentháromság vasárnapján mutatta be rubinmiséjét a székesfehérvári ciszterci templomban – tájékoztatta szerkesztőségünket Felsővályi Ákos.

Szabolcs atyát 1944-ben Mindszenty József veszprémi püspök szentelte pappá. Utána Rómában tanult, jelen volt, amikor XII. Pius bíborossá kreálta Mindszenty Józsefet, és hallotta XII. Pius prófétai jövendölését: „A harminckét (új bíbornok) közül te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot!”

Szabolcs atya a kommunista diktatúra alatt, a szerzetesrendek feloszlatása után is vezette a rá bízott fiatalokat, cserkészeket, amiért börtönnel fizetett meg a rendszer. Később megszerezte a kandidátusi fokozatot, és az akadémia nagydoktora lett, a reneszánsz kori magyar műveltség témakörében. A már három kiadásban megjelent „Ó én édes hazám, te jó Magyarország” című könyve ennek a témának kiterjedt feldolgozása. Tagja a Professzorok Batthyány Körének és a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének a tulajdonosa.

A 95. életévét élő Szabolcs atya ma is aktív, az elmúlt húsz évben ideje nagy részét a Prohászka-kutatás tölti be. Ő szerkeszti a Prohászka Jubileumi könyvsorozatot, melynek idáig nyolc kötete jelent meg. Ezekben a hetekben rendezi sajtó alá legújabb kötetét, egy Prohászka-életrajzot, mely a szentéletű püspök életének első felét öleli föl.

Saját honlapja is van www.inditlak.com címen.

Barlay Ö. Szabolcs június 7-én a pesti ferences templomban mutatott be rubinmisét, azt megelőzően pedig május 18-án Zircen, ahol szerzetesi-papi élete elindult.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: papi hivatás
Vezető híreink - olvasta már?
-falaidra-jeruzsalem-oroket-allitottam-szent-anyos-puspok-unnepe-tihanyban
„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel – pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal.

16:02
emlekules-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere-budapesten
Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

13:15