Belaruszban letartóztattak két szerzetes papot

Kitekintő – 2024. május 15., szerda | 9:02

„Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a két belarusz testvérünk bebörtönzésének híre” – adott hangot aggodalmának Luis Ignacio Rois Alonso, a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai klerikus kongregáció generálisa a Belaruszból érkező hírek hallatán.

Paweł Gomulak, a kongregáció lengyel rendtartományának (amelyhez a belarusz oblátusok missziója is tartozik) szóvivője az elmúlt napokban megerősítette, hogy a belarusz hatóságok május 8-án letartóztattak két oblátust a vityebszki egyházmegyéből. A két misszionárius – Andrzej Juknevics és Pavel Lemekh – az egyházmegyei Fatimai Szűzanya-kegyhelyen, Šumilinben szolgál. Úgy tűnik, a két misszionáriust nem vitték bíróság elé, hanem Skype-on keresztül tárgyalták az ügyüket.

A lengyelországi rendtartomány közleménye szerint Andrzej Juknevics OMI, a belarusz oblátus misszió elöljárója nyilvánosan kifejezte szolidaritását az ukrán néppel az Oroszországi Föderáció ukrajnai inváziójának kezdetén, és arra buzdított mindenkit, hogy imádkozzon a háború befejezéséért. Juknevics 2022 májusában átvette a belarusz megszentelt élet intézményei és apostoli élet társaságai férfi és női elöljáróinak elnökségét. „Tekintettel a Belaruszban uralkodó körülményekre, kérjük imáitokat a szándékaikért” – olvasható a lengyel üzenetben.

A rendtartomány római központjában is aggodalommal követik a híreket. A SIR katolikus hírügynökség által telefonon elért Luis Ignacio Rois Alonso, a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai klerikus kongregáció generálisa megerősítette a letartóztatás hírét. Elmondta, hogy a rend központjában kitartóan imádkoznak a két misszionárius egészségéért és biztonságáért. Kifejezte szolidaritásukat és támogatásukat, a lengyel oblátusokhoz pedig így fordult: „Tudassák velünk, ha bármiben tudunk segíteni testvéreinknek. Tudom, hogy az egész karizmatikus család is buzgón imádkozik értük. Ha lehetőségük van kapcsolatba lépni testvéreinkkel, kérjük, adják át nekik szívből jövő üdvözletünket, és biztosítsák őket támogatásunkról ezekben a nehéz időkben.”

*

A két oblátus letartóztatása valójában nem az első eset a sorban. A belarusz vallásszabadságot ellenőrző Christian Vision adatai szerint 2023. október 11-ig legalább 60 papot ért politikai üldöztetés. Az ügy tavaly (2023. július 31-én) a Belarusszal fennálló kapcsolatokról szóló európai parlamenti állásfoglalásra irányuló – a Külügyi Bizottság által benyújtott – indítvány középpontjába is került. Az Európai Parlament állásfoglalására irányuló indítvány „határozottan elítéli a belarusz vallási közösségek üldözését, beleértve mind az egyházi képviselők, mind a laikusok üldözését, akik vallási tevékenységük során nem támogatják a Lukasenka-rezsim pozícióját, és annak politikáival szembeni egyet nem értésüket fejezik ki; e tekintetben elítéli, hogy Szjarhej Rezanovics ortodox papot, feleségét és fiát 16 év börtönbüntetésre ítélték, az egykori ortodox érsekre, Artemij Kiscsenkára gyakorolt nyomást, valamint a papság tagjainak rendszeres letartóztatását, beleértve Vjacsaszlav Adamovics, Andrej Kulik és Aljakszandr Szautsou katolikus papok és Uladzislau Beladzed hitoktató 2023. májusi bebörtönzését; elítéli továbbá a minszki katolikusok templomainak elkobzását és a protestáns tanúbizonyság keretében folytatott politikai tevékenység tilalmát”.

Különös jelentőséggel bír Henryk Akalatovics 70 éves valozsnyói pap ügye, akit 2023 novemberében tartóztattak le a belarusz büntetőtörvénykönyv 356. cikkelye szerinti hazaárulás vádjával. A Viasna emberi jogi csoport jelentése szerint az idős pap nagyon beteg, állandó orvosi felügyeletre és gyógyszeres kezelésre szorul.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: AgenSIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria