Bélyeget bocsátottak ki a 25 éves Máltai Szeretetszolgálat tiszteletére

Hazai – 2014. február 6., csütörtök | 11:31

Máltai bélyeget bocsátott ki február 4-én a Magyar Posta a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszteletére.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 1989. február 4-én alakult meg – emlékeztetett Kozma Imre, a Szeretetszolgálat alapító elnöke a bélyegkibocsátás alkalmából szervezett sajtóeseményen. A szervezet megalakításának indokairól elmondta, hogy a Szeretetszolgálat olyan értékeket tudott megjeleníteni, amelyek a társadalom számára, az emberek megsegítése érdekében nélkülözhetetlenek és elengedhetetlenek. Hangsúlyozta: egy társadalom akkor egészséges, ha abban mindenkinek helye van, és senki sem szenved olyan nélkülözést, amely elviselhetetlenné teszi az életét. A bélyegen is megjelenített pajzs a 900 éves máltai szellemiség hordozója, a világ négy tája felé sugárzó szeretet szimbóluma – tette hozzá.

Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta: a bélyegkép központjában a közismert jelkép, a nyolcágú máltai kereszt látható. Ezt foglalja keretbe a Tuitio fidei et obsequium paeuperum – A hit védelme és a szegények szolgálata jelmondat. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a szervezet tevékenységének néhány jellegzetes életképét, az alkalmi bélyegzőn pedig a jubileumi logót foglalta egységbe Kara György bélyegtervező grafikusművész. Molnár Róbert elmondta: a posta számára fontos, hogy történelmi értékeket közvetítsen a bélyegkibocsátással.

A 300 forint névértékű bélyeg a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 500 ezer példányban.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindennapos tevékenysége során ételt és ruhát oszt, szállást kínál a fedél nélkülieknek, ügyet intéz az arra képtelen emberek helyett. Segítő tevékenysége mindig az emberre irányul. Ennek ékes jele, hogy a Máltai Szeretetszolgálat csináltatott először szemüveget hajléktalan embereknek, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, és nyitotta meg az ország első kerekesszék-javító műhelyét.

Programjai súlyos társadalmi problémákra keresnek gyakorlatias válaszokat. Így jöttek létre a cigánytelepeket és a leszakadó közösségeket elzáró láthatatlan falakat lebontó integrációs programok és a nyomor felszámolására irányuló modellkísérletek. A máltai misszió része a társadalom megszólítása, az emberek bevonása a segítő programokba.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír