Bemutatták Lengyel Gyula legújabb könyveit Egerben

Hazai – 2022. május 28., szombat | 12:01

Kettős könyvbemutatót tartottak május 20-án az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban. Lengyel Gyula erdőtelki plébános hetedik és nyolcadik kötetét ismerhették meg az érdeklődők.

A negyven éve pappá szentelt szerző életútjának ismertetése után Saárossy Kinga és Blaskó Balázs színművészek tolmácsoltak egy-egy részletet a Darázsfészek és a Lélek-morzsák című kötetekből.

A bemutatón Hegyesi Hudik Margit énekkel működött közre.

Czapkó Mihály érseki titkár, teológiai tanár tolmácsolta az elfoglaltságai miatt távol lévő Ternyák Csaba egri érsek jókívánságait. Ismertetőjében úgy fogalmazott, a keresztény ember élete zarándoklat, és a Darázsfészek című könyv is egy ilyen út. A szerző önreflexióval és lelkipásztori gondossággal vezeti az olvasót fejezetről fejezetre, egyre mélyebben feltárva Isten szeretetét. Bölcseleti, teológiai szempontból is rávilágít a lelkiismeret szerepére és reflektál korunk felvetéseire.

Csernóczky Judit, a könyvek szerkesztője a Lélek-morzsák című kötetről elmondta, a benne olvasható prédikációk számos témát érintenek, érdekes és tanulságos történetekkel, lelki útravalóval szolgálnak. Négy évtized lelkipásztori munkájának egyfajta esszenciáját adja a kötet, úgy, hogy az evangéliumot a lehető legközelebb viszi az emberekhez. A kötet gerincét a világjárvány idején az interneten közzétett prédikációk adják.

Rózsáné Balogh Katalin pedagógus a Darázsfészek című alkotásról szólva úgy fogalmazott, a címhez méltón olyan témák kerülnek felszínre benne, melyek sokszor valamiért a háttérben maradnak. Gyakorlati példákkal ad tanítást a szerző ezekben a fontos kérdésekben.

Lengyel Gyula atya köszönetet mondott Istennek, hogy hivatást kapott, s művelheti az Úr szőlőjét. Köszönetet mondott főpásztorainak és szüleinek, rokonainak, lelki rokonainak, a szolgálati helyein élőknek. Arról beszélt, hogy a papi élet közel áll a művészethez: hiszen ennek során is a nehezen megmintázható, nehezen elmondható nyilvánvalóvá tétele, felmutatása a feladat.

A Darázsfészek című könyvben a szerző a globalizált, kiutat kereső, hagyományt elhagyó társadalom kapcsán felteszi a kérdést: Lehetek-e ebben a világban boldog? Rámutat, hogy tárgyakban, pénzben, vegyi anyagokban keresi a kor embere a boldogságot, és nem a kapcsolatokban.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Kép: Szent István Televízió / Vozáry Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria