Benigni a Szent Péter téren a gyerekeknek: A mesék valóra válhatnak, építsetek egy jobb világot!

Kitekintő – 2024. május 27., hétfő | 20:53

Május 26-án, vasárnap a Szent Péter téren a gyermekek világnapja zárásaként Roberto Benigni Oscar-díjas olasz színész és rendező Ferenc pápa jelenlétében arról beszélt, hogy tegyék jobbá a világot: „A sárkányokat le lehet győzni. Vegyétek kezetekbe az életeteket és tegyétek mesterművé! Építsetek egy jobb világot! Nekünk nem sikerült.”

„A világot olyan emberek kormányozzák, akik nem tudják, mi az irgalom, mi a szeretet. És ezért elkövetik a legostobább bűnt, a háborút: milyen csúnya szó, a háború mindent bemocskol. Véget kell vetnünk neki” – hangsúlyozta.

„Mindegyikőtök egy olyan történet főszereplője, amely nem ismétlődik meg soha. Ti vagytok a hősök. Tegyétek meg a nehéz dolgokat! Álmodjatok! Ez a legszebb dolog a világon. Ahhoz, hogy álmodjatok, nem kell becsuknotok a szemeteket. Ki kell nyitnotok!” Hozzátette: a gyerekek nem edények, amelyeket meg kell tölteni, hanem tüzek, amelyeket meg kell gyújtani.

Amit kigondolunk, az valósággá válhat. Meg kell találnunk hozzá a megfelelő szavakat. A háború befejezésére még nem találtuk meg. De

létezik a szó, amely örökre megállítja a háborút. Vannak köztetek olyanok, akik megtalálják. Együtt kell keresnünk, minden nyelven, nagy fantáziával

– buzdította a gyerekeket.

„Amikor a gyerekek háborúsdit játszanak, abbahagyják, amint valamelyikük megsérül, azok viszont, akik a háborút csinálják, nem hagyják abba” – jegyezte meg.

Az emberiség történetének legnagyszerűbb gondolataként idézte, amit Jézus mondott a hegyi beszédben: „Boldogok az irgalmasok. Ez a felhívás mindenkihez szól, legyünk mélységesen jók. Az élet szeretet, és végtelen együttérzés a fájdalommal, amely átjárja az emberiséget.” Felhívást is intézett a gyerekekhez: „A háborúnak véget kell vetni. Azt mondhatjátok erre: ez csak egy álom, tündérmese. Igen, így van, de ahogy Gianni Rodari mondta: »A mesék valósággá válhatnak, igazzá válhatnak!«

A mesék ugyanis nemcsak arról szólnak, hogy a sárkányok léteznek, hanem arra tanítanak, hogy a sárkányokat le lehet győzni.”

A világnak szüksége van arra, hogy széppé váljon, és ehhez mindenki odateheti a saját kevés hozzájárulását, akkor is, ha hibázik: „A hibákra szükség van, néha hasznosak és szépek” – mondta Benigni, felidézve a pisai ferde torony tökéletlen szépségét: „Láttátok, milyen gyönyörű hiba?”

Tegyetek másokat boldoggá! Nem jobbá kell tenni az embereket, hanem boldoggá! Egyedül saját magatokat kell jobbá tenni, a többieket boldoggá

 – buzdította a gyerekeket.

„Szeressétek, amit csináltok, ne elégedjetek meg azzal, hogy jó munkát végeztek, hanem a legjobb tudásotok szerint végezzétek el, ahogyan Michelangelo megalkotta ezt a kupolát” – mondta Benigni és megismételte II. János Pál felhívását: „Ne féljetek!” „Mindannyian együtt vagyunk, a szívetekben az egész emberiség lüktet, egyek vagyunk. Látom, hogy készen álltok arra, hogy szárnyra kapjatok, hát tegyétek meg!

Repüljetek, vegyétek kezetekbe életeteket és tegyétek mesterművé! Meg tudjátok csinálni! Építsetek egy jobb világot! Tegyétek szebbé a világot! Nekünk nem sikerült.”

Hozzátette: „Nincs szebb dolog a világon, mint egy gyermek nevetése! És

ha egy napon a világ összes gyermeke, kivétel nélkül, együtt tud majd nevetni, az nagy nap lesz, a világtörténelem legszebb napja!”

Forrás és fotó: Vatican News; Avvenire

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria