Benini misszionáriusok, a remény bátor tanúi

Kitekintő – 2021. október 15., péntek | 17:27

„Rettenthetetlen misszionárius, hirdesd a reményt Jézusban!” – ez a benini Pápai Missziós Művek októberi mottója.

„A misszionáriusnak, Krisztus bátor tanújának küldetése a béke hirdetése, különösen a betegek között, akiknek meg kell mutatni, hogy csak Jézusban üdvözülhetnek” – nyilatkozta a vatikáni Fides hírügynökségnek Cosme Tayéwo Adjomale, a nyugat-afrikai országbeli Pápai Missziós Művek országos igazgatója.

„A misszió segít abban, hogy a 21. századi ember tekintetét ismét az Úrra fordítsuk. Sokan keresnek válaszokat és gyógyulást, de kevesen hallgatnak Isten szavára” – hangsúlyozza az igazgató.

Beninben 2019 óta tartják meg a misszió hónapját, mely számos kezdeményezés bölcsője, emellett a pápai üzenet hirdetője. Az egyes megyéspüspökök minden hónapban más témát választanak ki, amelyre a programok és imádságok épülnek.

Az októberi megnyitón, melyet Djougou városban tartottak, rengeteg hívő vett részt, köztük a Pápai Missziós Művek Szent Péter Apostol Műve ágazatának titkára, Patrick Bio; illetve a djougou-i egyházmegye megyéspüspöke; valamint a ténonrou-i szeminárium dékánja. Natitingou-ban Sabi Bio megyéspüspök nyitotta meg a hónapot. Az október 24-én összegyűjtött adományokat a misszió hitoktatóinak, csoportjainak és szervezeteinek továbbítják. A missziós hónap iránti érdeklődés fenntartását a Mária Rádió, a katolikus újságok és a közösségi média is segíti.

Benin, hivatalosan Benini Köztársaság (1975-ig Dahomey vagy Dahomania, franciául République de Bénin) független állam Afrika nyugati részén. Fővárosa Porto Novo, de a kormányzati székhely az ország legnagyobb városában, Cotonouban található, amely Benin kulturális központja is.

Az ország lakossága valamivel több mint 11 millió fő, területe 114 763 négyzetkilométer. A népesség 42 százaléka keresztény (többségük római katolikus). A muszlimok aránya 28 százalék. A világvallások azonban gyakran keverednek a helyi vallásokkal, az ország 17 százaléka a vudu vallást követi. Úgy tartják, hogy a vudu vallás Beninből ered, a Rabszolgapartról elhurcoltak vitték át Amerikába.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria