A bíborosi kollégium feladatai az Apostoli Szék megüresedésekor

Kitekintő – 2013. március 3., vasárnap | 17:59

II. János Pál 1996-ban tette közzé Universi Dominici gregis apostoli konstitúcióját, amely előírja az Egyház kormányzásának szabályait a sede vacante idejére, továbbá meghatározza a pápaválasztásra vonatkozó előírásokat.

Az Apostoli Szék megüresedésekor a bíborosi kollégium feladata, hogy ellássa az Egyház kormányzását a mindennapi vagy halaszthatatlan ügyek intézését illetően. Feladata továbbá az új pápa megválasztásának előkészítése. A sede vacante idején a római pápák által kibocsátott törvényeket semmiféle módon nem lehet megváltoztatni. Az Apostoli Szék üresedése idején a bíborosok testületének csak arra van hatalma az Egyházban, amikre a külön törvény feljogosítja.

A pápa összes világi hatalmát, ami Vatikánváros kormányzását illeti, a bíborosi kollégium gyakorolja, amely azonban csak legvégső szükség esetén hozhat határozatokat. Ezek a dekrétumok a továbbiakban csak akkor maradhatnak érvényben, amennyiben az új pápa azokat megerősíti.

A sede vacante idején kétfajta ülést (kongregációt) tartanak a bíborosok: az egyik az általános, azaz az egész testületet magába foglalja a pápaválasztás megkezdéséig, a másik nem. Utóbbi „különleges kongregáció” tagja a camerlengo és további három bíboros mindegyik bíborosi rend, azaz a püspöki, presbiteri és diákonusi rend képviseletében, akiket a már Rómába érkezett választó bíborosok közül sorsolnak ki. Ez utóbbi három, úgynevezett asszisztens bíboros hivatala megszűnik a harmadik napon és helyükre, szintén sorsolás útján újabb három bíboros lép. Ez így folytatódik a pápaválasztás megkezdése után is.

A választás idején, ha szükséges, a legfontosabb kérdésekkel a választó bíborosok testülete foglalkozik, míg a mindennapi ügyeket továbbra is a bíborosok különleges kongregációja végzi.

A bíborosok általános kongregációin a testület dékánja elnököl. A Pastor bonus kezdetű apostoli konstitúció 6. pontjának értelmében az Apostoli Szék megüresedésekor a Római Kúria minden dikasztériumvezetőjének megszűnik a hivatala: a bíboros államtitkárnak, a bíboros prefektusoknak, az érsek elnököknek. Kivételt képez a camerlengo, aki jelenleg Tarcisio Bertone bíboros, valamint a főpenitenciárius, akik tovább folytatják a mindennapi ügyintézést. A bíborosi kollégium elé terjesztik azokat az ügyeket, amelyekről a pápát kellett volna értesíteniük.

Kapcsolódó cikkek:
Amikor nincs pápa: mit kell tudni a sede vacantéről?
Mi történt a Vatikánban a pápa lemondása óta?
Vatikán: akik az átmenetet biztosítják
Mit kell tudni a bíborosi kollégiumról?
Bíborosi tanácskozások a konklávé előtt
Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!